IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски освободи двама зам.-министри

Заместник-министърът на външните работи Тодор Чуров и на вътрешните Йордан Грамов са освободени по тяхна молба

15:10 | 21.07.14 г.
Орешарски освободи двама зам.-министри

Двама зам.-министри напускат кабинета, съобщава правителствената пресслужба.

Със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски от длъжността заместник-министър на външните работи е освободен Тодор Чуров. Освободен е и Йордан Грамов от длъжността заместник-министър на вътрешните работи.

И двамата са освободени по тяхна молба, допълват от пресслужбата на кабинета.

Тодор Чуров е един от най-изявените български дипломати с богат професионален опит. Той стана заместник-министър на външните работи в кабинета орешарски през юни миналата година. Дипломатическата му кариера започва през 1978 г. в отдел "Арабски страни" в Министерство на външните работи. В периода 1993 - 1994 заема длъжността заместник-министър на външните работи и председател на Националната комисия за ЮНЕСКО. От 2005 г. до 2009 г. той за втори път заема поста заместник-министър на външните работи.

Йордан Грамов бе назначен за заместник-министър на вътрешните работи през юли миналата година. Той е бил следовател при Софийска следствена служба, юрисконсулт в БАН, адвокат, следовател в Софийска окръжна следствена служба, прокурор в Софийска районна прокуратура, командирован в СГП.

Йордан Грамов наблюдаваше пряко приемането на новия закон за МВР по време на обсъжданията му в парламента.

Законът за МВР се оказа един от най-атакуваните от опозицията. Една от основните промени в него е, че главният секретар вече ще се назначава от Министерския съвет, а не от президента. С приемането му сегашният главен секретар получи нов 5-годишен мандат, което силно ядоса ГЕРБ.

Държавният глава наложи вето на закона, но той отново беше приет от мнозинството. Миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави ултиматум на БСП и ДПС да отменят закона, заедно с този за Сметната палата, за да влезе ГЕРБ отново в пленарната зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още