IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оставката на Орешарски и съдбата на КТБ и Креди Агрикол на фокус през седмицата

В сряда влизат в сила промените в Закона за потребителския кредит, а в неделя БСП избира нов лидер

08:13 | 21.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оставката на Орешарски и съдбата на КТБ и Креди Агрикол на фокус през седмицата

Банковата система и събитията от политическата сцена отново ще бъдат на фокус през седмицата. Би трябвало в сряда (23 юли) министър-председателят Пламен Орешарски да подаде оставка. За целта трябва да бъде осигурен кворум в пленарна зала, какъвто през последните работни дни липсваше.

Така правителството може би ще си отиде без да е приело закон, който да реши съдбата на поставените под специален надзор Корпоративна търговска банка АД (КТБ) и Креди Агрикол България АД. Това бе условието, определено от ръководството на Българска народна банка, за да могат на 21 юли двете финансови институции да отворят врати. Решение както за изплащането на депозитите под и над 100 хил. евро, така и за бъдещето пред двете кредитни институции, все още няма. Поради тази причина миналата седмица от БНБ съобщиха, че 3-месечният срок на специалния надзор продължава.

Освен това в петък финансовият министър Петър Чобанов обяви, че първо ще бъде даден шанс на акционерите на КТБ да осигурят необходимия капиталов недостиг, а ако те не го направят, чак тогава държавните институции ще се намесят. Сценариите за оздравяване и спасяване на банките включват прехвърляне на „добрите“ активи и пасиви в Креди Агрикол, „лошите“ да останат в КТБ, осигуряване на необходимите средства от Фонда за гарантиране на влоговете в банките и Българска банка за развитие или чрез емисии на дълг – възможност, която бе предложена чрез актуализацията на Бюджет 2014.

Въпроси, чиито отговори трябва да получим през настоящата седмица. В края й ще се проведе конгресът на БСП, на който ще бъде избран нов лидер, след като Сергей Станишев обяви, че се оттегля от поста председател на левицата.

По първоначална информация от ръководството на Българска народна банка в понеделник (21 юли) врати трябваше да отворят Корпоративна търговска банка и Креди Агрикол България. Срокът на 3-месечния специален надзор продължава, но ако не бъде намерено решение за съдбата на банките, е възможно срокът да бъде удължен до максимално допустимия по закон 6-месечен срок.

В първия ден от седмицата общи събрания имат акционерите на ЦКБ Риъл Истейт Фонд АДСИЦ, Асенова крепост АД и Холдинг Център АД.

За вторник (22 юли) не са предвидени събития от макроикономическия и корпоративен календар на страната.

В сряда (23 юли) правителството на премиера Пламен Орешарски трябва да подаде оставка. Самият той обяви, че дните от 23 до 25 юли са подходящият момент за това. Датата 23 юли посочи и председателят на Народното събрание Михаил Миков миналата седмица.

От 23 юли влизат в сила промените в Закона за потребителския кредит. От този ден банките няма да могат да начисляват редица такси и комисиони, измежду които такива за одобрение, усвояване и управление на кредита. Освен това финансовите институции няма да имат право да записват в договорите за ипотечни кредити клауза за дължима наказателна лихва при предсрочно погасяване на кредита, ако погасяването се случи поне 12 месеца след отпускането на кредита.

Т. нар. „бързи кредити“ също ще подлежат на цялостната регулация и контрол. При формирането на лихвения процент по кредитите вече ще се използват лихвени индекси като Euribor, Libor, Sofibor, a годишният процент по разходите (лихвата плюс всички такси) няма да бъде по-висок от 5 пъти законната лихва по просрочени задължения.

На този ден Българска народна банка ще публикува паричната статистика за юни. От нея ще разберем какъв е бил размерът на спестяванията и отпуснатите кредити в икономиката през шестия месец на годината. През май населението увеличи с още 183 млн. лв. спестяванията си в банките. От централната банка очакваме и данните за брутния външен дълг на страната за май.

Освен това Националният статистически институт ще оповести информация за пазарните цени на жилищата за второто тримесечие на 2014 г.

В сряда ще се съберат акционерите на Люк АДСИЦ.

За четвъртък (24 юли) няма предвидени събития.

В петък (25 юли) БНБ ще публикува лихвената статистика за юни. От нея ще разберем какви са били лихвените проценти по кредитите и депозитите. През май банките понижиха още лихвите по потребителските и фирмените кредити, като покачиха минимално ставките по спестяванията.

На 25 юли общо събрание имат собствениците на Северкооп Гъмза Холдинг АД.

В неделя (27 юли) ще се състои конгресът на БСП, на който ще бъде избран нов председател на партията и ще бъде приета предизборната платформа. Това се случи, след като Сергей Станишев обяви, че се оттегля от поста си на председател на левицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още