IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Орешарски: България ще подкрепи Кристалина Георгиева за външен министър на ЕС

Министър-председателят се срещна с избрания бъдещ председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел

22:52 | 16.07.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Срещата на Пламен Орешарски и Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Пресслужба на МС</em></p>

Срещата на Пламен Орешарски и Жан-Клод Юнкер. Снимка: Пресслужба на МС

Премиерът Пламен Орешарски увери, че България ще подкрепи Кристалина Георгиева за върховен представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика и сигурността. Това заяви той пред български журналисти в Брюксел преди дискусията по този въпрос в Европейския съвет, информира правителствената пресслужба, цитирана от Dnes.bg.

Министър-председателят посочи, че предстои сложна дискусия - освен по персонални кандидатури, високите постове ще се разпределят и по политически семейства.

„Нашата комисарка има шансове да бъде номинирана за върховен представител на ЕС. Въпросът е как ще протече дискусията и дали няма решаващо да бъде политическото семейство“, каза Орешарски.

„Аз ще подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще направя което зависи от мен да бъде и номинирана. Но пак повтарям – до голяма степен зависи не само от нейните персонални качества, в които аз не се съмнявам, а и от разпределението на постовете по политически семейства“, уточни премиерът.

„Ако днес изгубим тази битка, ще се борим за добър портфейл или за добър ресор в ЕК, независимо кой е българският еврокомисар. Не изключвам и госпожа Георгиева. По-важен е ресорът, а не толкова кой е кандидатът, без да подценявам и второто“, заяви Орешарски.

„По-логично е редовно правителство да направи номинацията. Доколкото следващото редовно правителство ще бъде сформирано вероятно след средата на октомври, когато вече е безкрайно късно, ще се постараем до края на месеца да направим номинация. Не е фатално, ако се забавим като държава, но не е хубаво“, коментира премиерът.

Той заяви, че ще има консултации с партиите за това кой да бъде българският еврокомисар. „Добре е те да се проведат до края на месеца“, добави министър-председателят Орешарски.

По-рано днес Пламен Орешарски се срещна с избрания бъдещ председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Двамата са коментирали приоритетите, представени вчера от Юнкер и са разговаряли по въпросите от дневния ред на днешния Европейския съвет.

По повод тази среща Орешарски уточни, че двамата са коментирали желанието на Жан-Клод Юнкер новите еврокомисари да бъдат излъчени до края на юли. На този етап доста малко страни са номинирали кандидати, повечето коментират потенциални номинации, отбеляза премиерът.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
...Орешарски остана в историята като поредния провал на мафията БСП/ДПС и като поредната метреса на Ахмед Доган.Иначе нека да си е кадърен и способен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Коле, нидей така мама. Орешарски е способен човек, чак ме е яд че така си похабява способностите с безпринципността си и политическото си номадство. Ако беше по-принципен и морален можеше да бъде един много добър премиер, а сега е една ... хайде няма да го кажа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
alexx
преди 10 години
Орешарски, 2014: "По-важен е ресорът, а не толкова кой е кандидатът"Боко Тиквата, 2009: Ресорът не ни интересува, важното е да пробутаме Румбата Желева. В резултат получихме най-скапания ресор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
Nikola666
преди 10 години
Послушарски, не се бъркай, моля те. Или ще объркаш нещо или ще го урочасаш.Подписвай оставката и бегай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още