IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на деня МФ обявява с колко ще увеличи бюджета на Здравната каса

Последното решение за размера на сумата е на кабинета

14:14 | 15.07.14 г.
<p>
	Таня Андреева бе гост на УМБАЛ &quot;Свети Георги&quot; в Пловдив. Тя откри и разгледа пет нови и обновени лечебни структури в болницата. <em>Снимка: БТА</em></p>

Таня Андреева бе гост на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Тя откри и разгледа пет нови и обновени лечебни структури в болницата. Снимка: БТА

Днес до края на деня ще е готово окончателното становище на Министерството на финансите за възможностите на бюджета да поеме дефицита на НЗОК. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, цитирана от "Фокус".

„От финансовото министерство ясно казаха, че сумата, която може да се поеме, е 230 милиона лева, от поисканите над 300 милиона лева“, каза Андреева. С колко да бъде актуализиран бюджетът на Касата ще бъде решено и на Министерски съвет утре.

Вчера обявиха, че Министерството на финансите може да попълни дефицита в бюджета на Националната здравноосигурителна каса с 225 милиона лева.

Министърът на здравеопазването днес отново подчерта, че ресурсът на държавата е в определени граници, а всяка актуализация е взимане от един сектор, за да бъде даден на друг.

Тя уточни, че нейното становище е за актуализация в размера, предложен от НЗОК, (тоест 328 млн. лева, бел ред.) Андреева поясни, че актуализацията на бюджета на Касата се прави не защото са свършили парите, а за да не остане тя без ресурс да изплаща болнична медицинска дейност за последните месеци на годината.

„Ако има някаква забава в плащанията Касата трябва да обясни защо го прави“, каза още министърът.

По нейни думи актуализацията на бюджета на здравния фонд може да се направи и през октомври, но с оглед предстоящите предсрочни избори и избор на служебно правителство се предлага да стане сега. Такава актуализация е имало и миналата и по-миналата година, припомни Таня Андреева.

Според министър Таня Андреева няма да има дефицит в размер на 100 милиона лева, пише Dnes.bg.

"Нека отбележим, че Националната агенция за приходите за първи път тази година от насъбрани здравни осигуровки ще може да покрие разликата и най-вероятно част от разплащанията за декември ще бъдат прехвърлени за януари, както се прави всяка година”, каза Андреева.

Днес Таня Андреева присъства на церемония за откриване на ново отделение по диализно лечение в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Ремонтът на отделението е на стойност 1 млн. лева, 400 хил. от които са собствени средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още