IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирми за скрап блокираха пътя за Турция

Готви се масови уволнения в бранша заради новите правила, влезли в сила от днес, алармират търговци

18:15 | 14.07.14 г.
<p>
	Представители на фирми, изкупуващи метали от цялата страна блокираха с камионите си международен път &quot;Е-80&quot; в района на граничен пункт Капитан Андреево. <em>Снимка: БТА</em></p>

Представители на фирми, изкупуващи метали от цялата страна блокираха с камионите си международен път "Е-80" в района на граничен пункт Капитан Андреево. Снимка: БТА

Представители на фирми за скрап блокираха пътя към Турция в знак на протест срещу влизането в сила на новите правила в бранша.

Близо 100 камиона блокираха граничният пункт Капитан Андреево, съобщава Нова телевизия. Причината за протеста са промените в Закона за изкупуване на скрап. Те предвиждат физически лица да могат да предават вторични суровини само на общински площадки, но не и в частните изкупни пунктове.

От бранша обясниха, че над 70% от работата им е свързана с изкупуване от физически лица и тези промени ги обричат на фалит.

От днес фирмите не могат да изкупуват отпадъци от черни и цветни метали от физически лица, а гражданите трябва да ги предават само на общински площадки. В петък Конституционният съд реши това да става не безвъзмездно, а срещу заплащане.

Според протестиращите хаосът е голям, тъй като „нито ние имаме право да ги вземем, нито те има къде да ги предават”.

Готви се 60% уволнение в бранша заради поправките в закона. „Това са около 6000 - 7000 души на улицата. 600 000 събирачи на улицата”, изчисляват търговците.

Те настояват лидерите на политическите партии да се разберат да гласуват удължаване на срока за изкупуване на черни и цветни метали от физически лица, както и за отпадане на безкасовото плащане.

Хората на българо-турската граница при Капитан Андреево се заканват да не пропускат движението, докато не се поеме политически ангажимент по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още