IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюрата по труда вече работят индивидуално с безработните млади хора

В Агенцията по заетостта работят по различни програми за интеграция на бежанците на трудовия ни пазар

11:25 | 13.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Бюрата по труда вече работят индивидуално с безработните млади хора

От началото на годината в бюрата по труда вече се работи индивидуално с младите хора в опит да им помогнат да намерят работа, съобщи в ефира на БНР изп. директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов.

Той уточни, че агенцията осигурява не само финансови стимули, а и се извършват определени услуги и се предоставят консултации – за продължаването на образованието, ако е необходимо, да се подобри квалификацията и т.н. Бюрата по труда търсят и възможни решения за заетост на младите хора с работодателите от реалния сектор, а не само чрез програми за временна заетост, категоричен беше Ангелов.

По негови данни 26 хил. младежи на възраст до 24 години са регистрирани в бюрата по труда. Според него на базата на тези данни проблемът с младежката безработица у нас не толкова сериозен, макар и със съзнанието, че не всички младежи без работа са на борсата.

Ангелов посочи, че от началото на 2014 година безработицата намалява с 50 хил. души. За първи път от 10 години имаме спад на безработицата, допълни той. Директорът на АЗ обаче подсочи, че през 2013 година е имало пик на безработицата за последните 5-6 години.

В Агенцията по заетостта има различни програми за интеграция на бежанците у нас. 100 души са насочени към курсове по български език, посочи за пример Асен Ангелов. Той допълни, че сред групите на бежанците са раздадени информационни материали на техните родни езици.

Агенцията се е обърнала и към посолствата в България с молба да бъдат потърсени подходящите работодатели за бежанците.

Ангелов съобщи още, че през следващата седмица ще стартира проект на стойност 1,6 млн. лева. Целта му е да се разработят програми за включване на граждани от трети страни на българския трудов пазар. Една от мерките по тези програми трябва да бъде откриване на експерти в групите от чужденци, пристигнали в България, и насочването им към подходящите работодатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още