IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ иска мораториум на подписваните договори от отиващото си правителство

Проекти като АЕЦ "Белене" и "Цанков камък" и до днес тежат като воденичен камък на енергетиката, смята депутатът Александър Ненков

10:20 | 11.07.14 г.
ГЕРБ иска мораториум на подписваните договори от отиващото си правителство

ГЕРБ иска мораториум за подписването на всякакви договори от страна на отиващото си правителство, особено по големите енергийни договори, каза депутатът от ГЕРБ Александър Ненков в ефира на БНР. Той допълни, че не вижда нищо позитивно, което да се случва в който и да е сектор от икономиката.

Ненков коментира обаче, че партията – като парламентарна група и като опозиция, няма инструмент за спиране на подписването на договори от страна на правителството. „Единственото, което можем да правим в парламента като парламентарна група, е да поставим условия, за да може парламентът да работи, но до там свършват нашите правомощия”, допълни той.

Депутатът обвърза смяната на шефа на БЕХ вчера с „бързането около подписването на проектното споразумение” за седми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

„Редно е да не се бърза толкова с това подписване и то да остане за следващото правителство”, обясни Ненков и допълни, че ГЕРБ също подкрепят този проект, но той не трябва да бъде реализиран по този непрозрачен начин – без да са ясни каквито и да било параметри.

Ненков коментира, че не е ясно защо и по какъв начин се предвижда 30% от „АЕЦ „Козлодуй” – Нови мощности” да бъдат продадени на Westinghouse, както е заложено в проекта за споразумение, одобрен на този етап от ръководството на АЕЦ „Козлодуй” и БЕХ.

Той обясни още, че не е ясно какви ще бъдат последиците за България, ако договорът за седми блок в Козлодуй бъде подписан, но направи аналогия с проекти като АЕЦ „Белене” и „Цанков камък”, които „тежат като воденичен камък на нашата енергетика, без да има реален ефект от тези проекти”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още