IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделци настояват за спешна среща с премиера

Агроорганизации искат и персонални промени в институциите, ако е необходимо, за да не бъдат изгубени европейски пари

15:28 | 10.07.14 г.
Земеделци настояват за спешна среща с премиера

Земеделски производители настояват за спешна среща с премиера Пламен Орешарски, на която да се дискутират възможните решения на институционалните проблеми в агросектора.

В съвместна декларация на Българска асоциация „Биопродукти“, Асоциация на земеделските производители в България и Националната асоциация на зърнопроизводителите се посочва, че Орешарски трябва да търси спешно решение на проблемите на Разплащателната агенция и Министерството на земеделието и храните, включително и с персонални промени, ако е необходимо. Целта е "максимално бързо фондът и министерството да заработят в екип и да се вземат важните и нетърпящи отлагане решения".

"Последните събития, довели до масова оставка в Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" и до спиране на достъпа на директора до класифицирана информация, поставят под съмнение легитимността на управлението на фонда и водят до невъзможност за взимане на каквито и да е решения", посочва се в декларацията.

Производителите предупреждават, че България може да загуби огромни средства от европейските фондове, тъй като има сериозно забавяне на сроковете за одобрение и подписване на договори за стотици проекти. "За съжаление, към този момент България не може да си позволи загубата на време в подобни конфликти", посочва се в съобщението.

Производителите посочват, че този въпрос засяга десетки хиляди земеделски производители, общини и малки предприятия в селските райони, които очакват от фонда решения по наболели въпроси и работа по техни проекти.

В декларацията се подчертава, че Фонд „Земеделие" оперира с огромен финансов ресурс, а от стабилността в развитието на сектора зависи продоволствената сигурност на страната и социалния мир в малките населени места, където земеделието е основният поминък на хората.

По-рано днес депутатът от ГЕРБ и бивш регионален министър Лиляна Павлова заяви, че под риск са общо 3 млрд. лева от европейските програми. От тях около 800 млн. лева са за земеделието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още