IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Пенков: Трябва строг контрол на хоспитализациите

Болниците компенсират подценените стойности на клиничните пътеки с „повече оборот“, обясни зам.-министърът на здравеопазването

10:58 | 10.07.14 г. 3
Бойко Пенков: Трябва строг контрол на хоспитализациите

Финансовото състояние на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде разгледано на извънредно заседание на Надзорния съвет на институцията днес. Причината са исканията за актуализация на бюджета на касата, за да бъде покрит недостигът на средства, който се очаква да възлезе на над 400 млн. лева до края на годината.

Една от причините за лошото финансово състояние на здравната система се оказват свръххоспитализациите, стана ясно от думите на зам. -министъра на здравеопазването Бойко Пенков пред БНР.

Два пъти повече хора се хоспитализират днес спрямо данните отпреди създаването на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през 1998 година и има разумно обяснение на този факт – населението застарява, има хора с хронични заболявания, които се обострят, обясни Бойко Пенков.

„В същото време обаче има и свръхпредлагане на болнични услуги във връзка с подцененото остойностяване на някои от клиничните пътеки и се търси висок оборот от болниците, за да могат да се компенсират разходите“, заяви още той.

Затова и част от мерките, които ще бъдат обсъдени на извънредното заседание на касата днес, са завишаването на контрола на хоспитализацииге, обясни зам.-министърът.

Има предложение и част от дейностите, които влизат в болничната помощ, да бъдат извадени в извънболничната. Работна група от експерти от НЗОК, Българския лекарски съюз и Министерството на здравеопазването ще потърси начините за реализацията на този план.

Пенков посочи, че за лечението на някои заболявания и процедури има излишни предписания да се правят в болници и пример за това е офталмологията. „Насила накарахме нашите колеги очни лекари да строят болници, само и само да могат да работят, а леглата стоят празни“, допълни той.

Средно годишно имаме 2 млн. хоспитализации, коментира още зам. -министърът, уточнявайки, че в началото на годината са заложени занижени стойности – 1,5 млн. хоспитализации. Това е направено, защото с 4% са били завишени средствата по клиничните пътеки и Касата е трябвало да се съобрази с ограниченията в рамковия договор.

Бойко Пенков посочи още, че през първото полугодие на 2014 година на болниците са преведени със 180 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година. Той обаче посочи, че много от големите болници имат големи задължения, включително и просрочени. Тези болници са и с най-големите приходи и в този случай става дума за лошо управление на приходите, допълни още той.

Пенков обаче беше категоричен, че актуализация на бюджета трябва да се направи, защото се е създало изключително напрежение в обществото, макар и касата да има пари – за лекарства и за болници, допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
1Болниците компенсират подценените стойности на клиничните пътеки с повече оборот, обясни зам.-министърът2 са завишаването на контрола на хоспитализацииге, обясни зам.-министърът.От 1 и 2 се вижда че МИНИСТЕРСТВОТО ИСКА ДА ПРЕМАХНЕ ВЪЗМОЖНОСТТА НА БОЛНИЦИТЕ ДА КОМПЕНСИРАТ НЕДОФИНАНСИРАНИТЕ ПЪТЕКИ ЧРЕЗ ОБОРОТ МНОГО УМНО -НЯМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ - НЯМА ПРОБЛЕМ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Ако има легло (за което плаща някой друг) ще се намери кой да легне в него"На фона на спад на населението с 476 хил. души в периода 2003 - 2011 г., постъпилите в болница се увеличават с 627 хил. Дежурното обяснение, че това е резултат от застаряването на населението, звучи безпочвено - хората над 65 години се увеличават с едва 24 хил., докато постъпилите в болница в тази възрастова група скачат с над 295 хил. Във възрастовата група 18 - 64 години дори се наблюдава парадоксът хората да намаляват с 230 хил. души, а постъпилите в болница да се увеличават с 253.5 хил."http://represia.blog.bg/politika/2014/05/15/.1265248
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 10 години
Поредните празни приказки от високо платен чиновник на който аз трябва да плащам осигуровките !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още