IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотът в търговията на дребно почти без промяна през май

На годишна база индексът на НСИ нараства с 1,3%, като двуцифрен ръст има при търговията чрез поръчки по пощата, телефона или интернет

11:43 | 08.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оборотът в търговията на дребно почти без промяна през май

Реалният оборот в търговията на дребно (без автомобили и мотоциклети) през май се е понижил с 0,1% на месечна (сезонно изгладена) база, а на годишна (календарно изгладена) е нараснал с 1,3%, показва индексът на НСИ.

През април обемите в търговията на дребно у нас се понижиха с 0,2% на месечна, но нараснаха с 2,4% на годишна база. Евростат отчете трети пореден спад в оборота през април на месечна база, като спадовете намаляват.

Показателят за бизнес климата в търговията на дребно през юни остана приблизително на равнището от май. Оценките на представителите на бранша останаха благоприятни, а очакванията им по отношение на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобриха.

Несигурната икономическа среда остава най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията в сектора, но негативното му въздействие намалява. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

В своята последна анкета националната статистика констатира, че според мениджърите в сектора продажните цени в търговията на дребно ще останат без изменение в краткосрочен план.

Месечни изменения

През май оборотът нараства спрямо предходния месец в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и в търговията на дребно с разнообразни стоки - с по 0,5%, в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 0,4%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 0,3%, и в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 0,1%.

Намаление е регистрирано в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1,3%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1,1%, и в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0,2%.

Годишни изменения

През май спрямо същия месец на миналата година оборотът нараства по-значително в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 18,9%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 9,3%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6,3%, и в търговията на дребно с
хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 4,6%.

Спад е регистриран в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 9,6%, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 3,6%, и в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 3,4%.

Изменение в индекса на оборота в търговията на дребно по месеци на годишна база:

Графика: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още