IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно е повишение на цената на тока от 1 октомври с до 3%

Приходите от увеличението на цената от 1 юли ще отидат изцяло за оздравяване на НЕК, обясни членът на регулатора Илиян Илиев

11:12 | 08.07.14 г.
Възможно е повишение на цената на тока от 1 октомври с до 3%

Има вероятност за "актуализация на цената на електричеството" от 1 октомври в посока нагоре, обясни в ефира на БНТ членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Илиян Илиев.

Поскъпването на електричеството ще зависи от анализите на регулатора и отговора на жалбите, изпратени до Европейската комисия, касаещи дългосрочните договори за ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3", обясни експертът.

„Възможно е от 1 октомври да се актуализира цената с до 3%“, заяви още той.

Увеличението от 1 юли е било с цел заздравяване на Националната електричества компания (НЕК), обясни още Илиев. „Всичките приходи няма да отидат в електроразпределителните дружества, а ще бъдат съсредоточени само да поемем дефицита в НЕК“, допълни той.

Експертът обясни, че очаква в най-кратки срокове Европейската комисия да отговори на внесените жалби по отношение на дългосрочните договори. Крайният срок за това е до два месеца.

Илиев обясни, че договорите с двете централи – ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3", са сключени с НЕК, която е изцяло държавна компания. Според Третия либерализационен пакет има нарушение на правилата за отпускане на нерегламентирана държавна помощ за централите, посочи още той.

Илиев категорично отхвърли съмненията, че има политически натиск върху ДКЕВР. Показаните регулаторни одити и действията за оздравяване са доказателство за липсата на натиск, смята членът на енергийния регулатор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още