IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 5 пъти са се увеличили кандидатите за убежище в България през 2013 г.

Повечето от кандидатите за убежище у нас, както и в ЕС, са били сирийски граждани

16:20 | 07.07.14 г.
<p>
	Броят на сирийците, които търсят убежище в ЕС, продължава да се увеличава. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Броят на сирийците, които търсят убежище в ЕС, продължава да се увеличава. Снимка: архив Ройтерс

Над 5 пъти са се увеличили кандидатите за убежище в България през 2013 г. спрямо 2012 г., сочат данни на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището.

Повечето от кандидатите за убежище у нас са били сирийски граждани – техните заявления са нараснали над 10 пъти (почти 5 хил. души), пише в годишния доклад на агенцията.

Като основни предизвикателства пред страната ни в областта на убежището от агенцията посочват достъпът до територията на страната, лошите условия на приемане, липсата на настойници за непридружените непълнолетни лица, задържането на мигранти от органите на реда и недостатъчният административен капацитет за определяне на нуждите от международна закрила на лица, търсещи убежище.

„Продължаващата криза в Сирия представлява основно предизвикателство пред Европейския съюз, тъй като броят на сирийците, търсещи убежище, се е увеличил над 2 пъти през миналата година спрямо предходната. Най-значителни ръстове в абсолютно отношение са отчетени в Швеция и Германия, а в относителна стойност – в България, Холандия и Румъния“, посочва се в доклада.

Италия, България и Гърция са държавите, върху които натискът от огромния брой пристигащи лица, търсещи убежище, се е увеличил значително през миналата година, констатира институцията. Значителен е и броят на случаите, по които все още няма решение за бежански статут.

Същевременно в България и Италия се отчита и най-силен ръст на издадените одобрения за закрила на лица, търсещи убежище, на първа инстанция, отчитат от службата.

Като цяло в ЕС убежище през миналата година са търсили основно сирийци. Броят на лицата със страна на произход Сирия, които са потърсили защита в ЕС, е нараснал над два пъти, или с 26 380 души.

Значителен ръст е отчетен и на руснаците, търсещи убежище в ЕС – 71%, или над 17 хил., през миналата година. Руснаците обикновено се насочват към Полша и Германия като приемащи страни.

Значителен ръст има и на лицата, търсещи закрила, от Косово – 98%, или над 1000, като обикновено те се насочват към Унгария като приемаща страна.

Най-значителен ръст отбелязват търсещите убежище лица от Еритрея и на лицата без гражданство (апатриди) – съответно 129% и 173%. Същевременно се отчита спад на търсещите убежище от Ирак, Грузия, Афганистан и Ирак.

От службата отчитат още, че през първите пет месеца на тази година ръстът на броя на лицата, търсещи убежище в ЕС, се е забавил до 14% спрямо 30% по същото време на миналата година. Продължават обаче да се увеличават гражданите на Сирия и Еритрея, които търсят убежище в Европа.

От март 2014 г. се отчита и значителен ръст на украинските граждани, потърсили закрила в ЕС. През последните 20 години молби за убежище са подавали средно по 100 украинци месечно, докато от март до края на май молбите рязко са се увеличили до над 2 хил. месечно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още