IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризмът в България расте над 2 пъти по-бързо от средното за Европа

Очаква се над 5 на сто ръст на руските туристи, съобщи зам.-икономическият министър Бранимир Ботев

16:32 | 05.07.14 г.
Туризмът в България расте над 2 пъти по-бързо от средното за Европа

Туризмът в България расте 2,5 пъти по-бързо от средното за Европа. Това коментира зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, който е на посещение във Варна, съобщава агенция Фокус.

По думите му страната има потенциала да развива целогодишен туризъм, освен морския, който е водещ. Той подчерта, че не е развит потенциала на планинския туризъм, както и на културния и екотуризъм.

“Имаме термални минерални води, които могат да бъдат с огромен стратегически ресурс – 423 млн. литра се изливат ежедневно в България, а се използват по малко от 2%”, посочи Ботев.

Зам.-министърът на икономиката посочи, че първоначалните песимистични прогнози за спад на руските туристи не са се оправдали и сега очакванията са за ръст от 5 – 5,5%. Вчера е била издадена и 200-хилядната виза на руски турист за България за тази година. Събитието е настъпило седмица по-рано в сравнение с миналата година, посочи Ботев.

Той посочи, че е подготвена и стратегия за развитие на туристическия сектор с хоризонт до 2030 г.

Ботев увери, че качеството на морската вода по курортите е добро и няма никаква опасност за здравето на туристите.

“Не може заради 1 или 2 показателя, фонови показатели след наводнение на един градски плаж, да се правят тенденциозни изводи за българските курорти и за туризма на нашето Черноморие. И всичко това върви паралелно в съответната страна и медии, с покана да се посещават други курорти”, коментира Ботев, визирайки публикации в румънски медии за влошено качество на морската вода в България.

Бранимир Ботев поясни, че вчера е разговарял с временно изпълняващия длъжността посланик на Румъния у нас, на който е бил зададен въпрос на базата на какви официални данни, произлезли от български официални институции, тече такава информация в румънските медии. Днес от румънското външно министерство са разпространили опровержение на публикуваната информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още