IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ иска отчет на Орешарски за финансите на държавата

Синдикатът предлага поредица от мерки, които да вземат сега действащото правителство и бъдещият служебен кабинет

17:52 | 04.07.14 г.
КНСБ иска отчет на Орешарски за финансите на държавата

Премиерът Пламен Орешарски да отчете пред парламента в какво финансово състояние правителството оставя държавата. За това настоява КНСБ в позиция във връзка с предсрочните парламентарни избори.

От синдиката изреждат искания към кабинета, като посочват, че те са необходимият минимум от спешни мерки, които следва незабавно да бъдат предприети от Народното събрание преди разпускането му и изпълнявани от сега действащото правителство и бъдещия служебен кабинет.

Орешарски да даде информация изпълнението на приходите и разходите на Бюджет 2014, за рисковете от неизпълнение, бюджетния дефицит, размера на дълга и фискалния резерв, настояват от КНСБ.

Кабинетът да поеме към нова икономическа политика, стимулираща инвестиционната активност и ръста на потреблението, с цел възстановяване на пазара на труда, ускорен растеж на БВП и поддържане на необходимата макроикономическа стабилност, искат от Конфедерацията.

В сферата на енергетиката акцент следва да бъдат спешни мерки за оздравяване на НЕК и финансово стабилизиране на дружеството чрез допустима държавна подкрепа от бюджета. Необходими са радикални мерки за преодоляване на огромната вътрешна задлъжнялост в енергийния сектор и справедливо ребалансиране на системата, включително чрез предоговаряне на условията за изкупуване на енергия от ВЕИ и американските централи.

Твърдо отстояване на националните интереси за продължаване работата по газопровода „Южен поток”, с подкрепата на ЕК и стриктно спазване на европейските нормативни изисквания е позицията за газопровода.

В областта на пазара на труда и доходите синдикатът иска да се гарантира адекватно национално финансиране на активните политики и мерки на пазара на труда. Да се ускори прилагането на Националния план за изпълнение на европейската гаранцията за младежта със средства от държавния бюджет, като се извърши отчет на реализираните досега мерки и ефектите от тях.

От Конфедерацията за пореден път настояват в Бюджет 2015 да се заложат параметрите на ефективна политика за повишаване на реалните доходи от труд. Посочва се, че това са увеличение на максималния осигурителен доход (МОД), и минималната работна заплата (МРЗ) за страната, трудовите възнаграждения в бюджетните дейности и единните разходни стандарти в някои от тях.

Спешно да се промени Кодексът на труда, като се гарантира пълният размер на дължимите трудови възнаграждения и се въведе солидарна отговорност при несвоевременно или непълно изпълнение на това задължение, е друго искане на КНСБ.

Да се предприемат минимално необходими мерки за подобряване събираемостта на осигурителните приходи - криминализиране укриването на осигуровки, активизиране ревизионната дейност на НАП за осигуровки. Следва също да се увеличи осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ с 1 процентен пункт (около 220 млн. лв. допълнителен приход) и с 1 процентен пункт вноската за фонд „Безработица“ (около 200 млн. лв. допълнителен приход).

Спешна актуализация от сегашния парламент на бюджета на НЗОК с 328 млн.  лева препоръчва КНСБ.

По отношение на пенсионната реформа синдикатът дава препоръка за преустановяване увеличаването на пенсионната възраст за всички категории труд от началото на 2015 година до края на 2018 година.

От януари 2019 година да се обвърже бъдещото нарастване на пенсионната възраст с настъпилото удължаване на средната продължителност на живота в периода 2015-2019 г., както и да се запазят правата на ранно пенсиониране на категорийните работници, настояват още от синдиката в своята декларация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още