IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикални организации предупреждават за стачка в "Топлофикация – Сливен"

Решението на ДКЕВР да намали цената на топлоенергията и на електричеството, произвеждани от дружеството, изправят топлофикацията пред сериозни проблеми

16:29 | 04.07.14 г.
Синдикални организации предупреждават за стачка в "Топлофикация – Сливен"

Подготвят се стачни действия в „Топлофикация – Сливен“, предупреждават в декларация до премиера Пламен Орешарски синдикални организации в топлофикационното дружество. Причината е решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да намали цената на произвежданата от компанията топлоенергия.

Копия от декларацията са изпратени до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и до председателя на ДКЕВР Боян Боев.

С последното си решение от енергийния регулатор предвиждат повишаване на цената и топлата вода, произвеждана в повечето топлофикации в страната. Средно увеличението ще бъде в рамките на 2,6 на сто. В същото време обаче ДКЕВР е предвидила намаление на цената на сливенското дружество в рамките на 3,6%.

От синдикалните организации в „Топлофикация – Сливен“ заявяват, че това решение ще доведе до невъзможност за редовно разплащане с доставчиците, което ще застраши предстоящия отоплителен сезон.

Освен намаление на цената на топлоенергията, ДКЕВР предвижда и понижение от 16% на цената на изкупуваното електричество, произвеждано от „Топлофикация – Сливен“.

Решенията на енергийния регулатор за новия период (1 юли 2014 – 30 юни 2015 година) ще застрашат работата на дружеството и поставят в опасност труда на хиляда служители – 300 заети в „Топлофикация – Свилен“ и още 700 миньори в „Мина Черно море“, допълват още представителите на синдикатите в дружеството.

В своята декларация от синдикалните организации допълват, че през последните години от ДКЕВР не признават разходите за увеличение на работната заплата в топлофикационното дружество. Заплащането на работещите там не е променяно от 2009 година насам, се казва още в декларацията.

Междувременно в Комисията за защита на конкуренцията тече процедура по анализ на сделка за продажбата на "Топлофикация - Сливен". Заявление за предстояща концентрация е подала компанията Nerpana LTD. Според първоначалното изявление на КЗК операцията няма да окаже въздействие върху съответните продуктово-географски пазари в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още