IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП иска отлагане и на реформата за ранното пенсиониране

Предлага се да се запази ранното пенсиониране на работниците първа и втора категория труд до края на 2017 г.

08:50 | 04.07.14 г. 3
БСП иска отлагане и на реформата за ранното пенсиониране

Условията за ранно пенсиониране за работниците, които полагат първа и втора категория труд, да се запазят до края на 2017 г., предлагат депутатите от БСП Мая Манолова и Страхил Ангелов.

Предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, с които на практика се отлага реформата и за ранното пенсиониране, са публикувани на сайта на Народното събрание.

Сегашните текстове на Кодекса предвиждат лицата, които в продължение на 10 години са работили при условията на първа категория труд или 15 години – при втора категория, да могат да се пенсионират при навършването на 47 години и 8 месеца за жените и 52 години и 8 месеца за мъжете при първа категория труд и на 52 години и 8 месеца за жените и 57 години и 8 месеца за мъжете за втора категория.

От догодина трябваше да започне плавно покачване на възрастта за ранно пенсиониране. Манолова и Ангелов обаче предлагат отлагане на реформата, като подчертават, че увеличаването на възрастта за пенсия на лицата, полагащи първа и втора категория труд, е погрешно.

“Условията под водата, под земята и във въздуха не биха могли да се променят с инвестиции, това са дадености”, посочват двамата в мотивите си към законопроекта.

Депутатите допълват, че “сочената привилегия за ранно пенсиониране … е уредена по един нелеп начин”, както и че в частните професионални осигурителни фондове, които трябва да заместят държавата в ранното пенсиониране, не са натрупани достатъчно средства.

Като пример в мотивите си авторите на законопроекта дават професията на миньора. Според Манолова и Ангелов “лицата, работещи в качеството си на „миньори“, са избирали полагането на този тежък физически труд единствено и само с оглед териториалната си принадлежност” и “без особена алтернатива”.

“В не малко случаи, започването на работа на тези лица, в качеството им на миньори, е спасило обезлюдяването на редица населени места”, посочват депутатите.

Замразяването на пенсионната реформа е една от областите, за които България търпи най-много критики от европейските власти и Международния валутен фонд (МВФ). ЕК подчертава, че властите в страната не са предприели и никакви мерки за уеднаквяване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените, за контрол на отпусканите инвалидни пенсии, както и за ограничаване на ранното пенсиониране.

Брюксел препоръчва България да приеме дългосрочна стратегия за развитието на пенсионната система и да пристъпи към увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Негативните демографски тенденции също поставят пенсионната система под натиск. Страната ни е сред първенците в глобален мащаб по застаряване на населението. В момента малко повече от един работещ издържа по един пенсионер, а според прогнозите на Националния статистически институт към 2060 г. един работещ у нас ще издържа приблизително двама пенсионери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 2
data
преди 10 години
БСП иска отлагане и на реформата за ранното пенсиониране и очаква баламите да продължат да си плащат осигуровките ? Ха-ха-ха Дефицита в здравеопазването ще им се види като дар божи ако продължат с *** си предложения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
1
rate up comment 21 rate down comment 3
Nikola666
преди 10 години
Даааа. Оплакахме горките миньори, но покрай тях ще спасим и шапкарите. Има защо. Толкова унижения и бой изядоха докато пазеха омразната власт. Това правителство за нула време успя да превърне "милицията" във "враг на народа". И сега трябва да им се реваншира. Бетонирани кухоглави червени избиратели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още