IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 юли

07:55 | 02.07.14 г.
Преглед на печата за 2 юли

Икономисти и юристи се обявиха срещу опасните поправки за банките
в. Сега

Икономисти и юристи се обявиха срещу предложението на БНБ за нови текстове в Наказателния кодекс (НК), предвиждащи затвор дори само за критики на банки. Според тях те са опасни, защото на практика ще доведат до цензура в медиите, тъй като всяка статия може да бъде преценена субективно за потенциално всяваща паника. Така гражданите няма да могат да се информират изобщо за състоянието на финансовите институции. Предложението на БНБ е в противоречие с практиката в ЕС и особено в САЩ, където в разгара на финансовата криза преди 5 години съдът задължи банките да разкрият истинското си състояние на обществото, а нито една медия не пострада за критики към парично-кредитната система, тъй като водещ беше общественият интерес.

Текстовете, предложени от БНБ, предвиждат тежки наказания за всеки, "който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението". Централната банка настоява санкцията да е от две до пет години затвор, а при причиняване на значителни вреди или получаване на значителни неправомерни доходи - от пет до 10 години и глоба от 5 хил. до 10 хил. лв.

Бизнесът излиза на протест заради новите цени на тока
в. Сега

Вместо да балансират системата, обявените в понеделник от ДКЕВР нови цени на електроенергията ще доведат до пълен хаос в икономиката. За да няма шоково поскъпване за бита и да бъде то удържано в рамките на средно 2%, регулаторът натовари допълнително бизнеса, работодателите, производителите на ток и ЕРП-тата. Увеличението ще облагодетелства единствено Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Дори и за тях "бонусът" е под условие, докато състоянието на останалите играчи на енергийния пазар няма да се подобри с нищо.

От Федерацията на индустриалните потребители на ток прогнозираха свиване на потреблението, а от БСК - срив в износа. "Ще излезем на протест. В момента обсъждаме позицията си с компаниите", заяви вчера председателят на федерацията Константин Стаменов.

Идва скъпо грозде и вино
в. Стандарт

Цената на гроздето от новата реколта ще поскъпне, прогнозира инженер-технологът от бранша Пенка Кръстева от Монтана. Според нея заради дъждовете не е извършено пълно опрашване на лозовите цветчета. По тази причина гроздовете са по-рехави, а по тях е започнало и сивото гниене. В котловините, където влагата се задържа повече, по лозовите насаждения се е появила мана, стопани съобщават и за появата на брашнеста мана. По-запазени са само насажденията в планинския район на област Монтана, където проветривостта е по-висока. На всички лозари специалистката препоръчва пръскане с точните за момента препарати.

Туристи пълнят Баня заради лековити извори
в. Стандарт

Все повече гости посрещат разложкото село Баня, което е сгушено между три планини - Пирин, Рила и Родопите. Затова се множат и хотелите, и частните къщи, които приютяват туристи.

"Интересът към нашето селище е провокиран най-вече от 72-та минерални извора. Изследвания на учените доказаха преди време, че съчетанието на минерална вода, геотермална енергия и здравословен климат тук е по-добро дори от класическите курортно-лечебни региони в Судетите, Карпатите, Алпите и другите части на Европа", твърди Елена Наумова, която е собственик на хотелски комплекс в селото.

Китайци наливат 20 млн. евро в Карлово
в. Новинар

Китайски консорциум възнамерява да произвежда пробиотици и синбиотици в Карлово.

За целта бизнесмените от Поднебесната империя планират да инвестират 20 млн. евро, съобщи Дарик. Преди няколко месеца представители на консорциума изпробвали в китайски болници произведени у нас пробиотици и след добрите резултати решили да разкрият производство в страната. Това обясни председателят на Общинския съвет Стойо Карагенски.

Той допълни, че предварителният договор с китайците е бил подписан на 6 юни. „Чакаме ги в Карлово този месец, за да уточним подробностите”, заяви шефът на местния парламент. Вече е отреден терен за инвестицията от 20,4 дка северозападно от града. Имотът е собственост на частното дружество, което произвежда пробиотици в Разград и Русе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още