IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна жътвата на пшеницата в Добричкия регион

Около 35 на сто от засетите площи с ечемик са ожънати

11:09 | 01.07.14 г.
Започна жътвата на пшеницата в Добричкия регион

Започна жътвата на пшеницата в Добричкия регион, който е най-големият производител на хлебно зърно в страната, съобщиха от областната земеделска служба, цитирани от БТА.

Масивите със зърнената култура през тази стопанска година достигат 1 236 000 декара. Първите ожънати полета - около 13 000 декара, са в крайморските общини Каварна и Шабла, като средният добив съответно е 450 и 400 килограма.

През миналото лято комбайните прибраха средно по 489 килограма от 1 183 000 декара.

Очаква се масовата жътва на пшеницата да започне около 10 юли, каза председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов. Той коментира, че пшеницата е узряла, но температурите все още не са достатъчно високи, за да изсушат зърното след падналите валежи.

Като пример той посочи, че в землището на община Крушари влагата в зърното достига 15-16 на сто.
Председателят на браншовата организация коментира, че земеделските производители стриктно следят метеорологичната прогноза и тези, които разполагат със сушилни, ще предпочетат да не чакат зърното да изсъхне на полето.

Около 35 на сто от 73 600 декара с ечемик в региона вече са прибрани, информират от земеделската служба. Средният добив е 446 килограма при 398 за миналата стопанска година, когато бяха ожънати общо 49 000 декара.
По информация на БНР близо 40 на сто от засетите с ечемик площи в Ямболско са пожънати през последните дни. Средният добив е висок, качеството на зърното също е добро.

Над 420 кг е средният добив от декар, отчитат от Областната дирекция "Земеделие". През последните няколко дни, след като валежите в региона понамаляха, стопаните се опитват с бързи темпове да приберат реколтата, за да не се влошава качеството.

Преди дни от агроминистерството съобщиха, че около 60 хил. декара са изцяло пропадналите площи със зърно, от които изобщо няма да бъде прибрана реколта. Те са основно в областите Враца, Монтана и Видин. Щети са отчетени и в Добрич и Варна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още