IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Започна досъдебно производство срещу двама души за атаките срещу банките*

Предвижданото наказание за техните нарушения е лишаване от свобода за срок до 2 години и глоба

16:54 | 30.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Започна досъдебно производство срещу двама души за атаките срещу банките*

Започнало е досъдебно производство срещу двама от задържаните за всяване на паника за стабилността на банковата система, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на прокуратурата.

Досъдебното производство е резултат на координираните действия между  Софийската районна прокуратура (СРП) и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Разследват се двама български граждани - Кирил Джабаров (роден през 1985 г. в София) и Робърт Димитров (роден през 1974 г. в Чехословакия), информира прокуратурата.

Двамата са привлечени към наказателна отговорност за престъпление по Наказателния кодекс - предаване на неверни данни за тревога. Предвижданото наказание е лишаване от свобода за срок до 2 години и глоба.

На двамата е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 3 000 лв.

По наказателното дело са разпитани 19 свидетели, извършени са претърсвания и изземвания на 30 броя компютърни конфигурации и документация.

Предстои да се установят и разпитат още свидетели и да се изготви техническа експертиза на иззетите компютри с цел документиране на цялостната дейност на двамата обвиняеми.

Припомняме, че през почивните дни няколко души бяха задържани заради действия, насочени срещу банковата стабилност. Арести имаше в София и Русе, но един от задържаните -  Венцислав Ангелов – Чикагото беше освободен, без да му бъдат повдигнати обвинения.

Междувременно стана ясно, че двамата привлечени като обвиняеми са изпращали сигнали, касаещи финансовата стабилност на пет банки. Това е съобщил на пресконференция говорителят на Софийската районна прокуратура Стефан Милев, цитиран от БТА.

Имейлите са били изпратени от трети човек, който е бил нает за това, но не е осъзнавал, че извършва престъпление и целта на съобщенията. Според разследващите Робърт Димитров е разпоредил изпращането на съобщенията, а Кирил Джабаров ги е подготвил технически.

*Новината е допълнена в 18.24 ч. с информацията от пресконференцията на СРП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още