Количеството на преработеното в България мляко през 2013 година намалява с 0,5% в сравнение с 2012 година. Това показват данните на агростатистиката, публикувани от Министерството на земеделието, за дейността на млекопреработвателните предприятия в България през 2013 година.
От влязлото в предприятията 530 млн. литра мляко, 93,6% е краве, 4,6% – овче, 1,3% – козе и 0,5% – биволско. Увеличение спрямо 2012 година има при преработеното количество биволско мляко с 10,3% и на козето – с 1,6%. Преработеното краве мляко намалява с 0,6%, а овчето мляко – с 0,7%.
Количествата, реализирани като директни продажби и собствена консумация, са 737 млн. литра - повече от преработеното в мандрите. Тези количества постепенно растат през годините, а експерти неведнъж са коментирали, че това може да е знак за ръст на сивия сектор.
Данните потвърждават и стария проблем - влошената структура на производството, при което средният брой на животните в стопанствата е нисък, а броят на говедата в модерните ферми І и ІІ категория е около 45%. Това скоро ще постави сектора пред сериозно предизвикателство, тъй като след половин година отпадат въведените от ЕС млечни квоти, които спират свръхпроизводството и държави с развит сектор планират експензия на съседни пазари.
В млекопреработвателните предприятия през миналата година е увеличено производството на кашкавал, както и на топените и пушени сирена. Произведеното бяло саламурено сирене леко намалява. Спад има и при произведените общи количества кисело и прясно мляко, включително и при подсладените млека.
Все пак сериозен ръст има при предложеното на пазара количество заквасено овче и смесено мляко – 45,5%, което обаче остава с доста нисък дял спрямо консумираните кисели млека – едва 0,2%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.