IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спешните лекари от цялата страна отново излизат на протест

Месец след началото на протестите медиците от Спешна помощ в София са с намалени заплати

10:47 | 30.06.14 г. 1
Спешните лекари от цялата страна отново излизат на протест

Около 2200 спешни лекари от цялата страна ще протестират днес в подкрепа на колегите си от столицата, съобщи bTV. Причината е, че месец след началото на протестите на лекарите от Спешната помощ медиците от столичния спешен център не са получили обещаното увеличение на заплатите, нито обещаните допълнителни екипи, които да помагат в работата на бързата помощ.

Конкретният повод за днешната масова демонстрация на медиците пък е поредното нападение срещу лекар. В петък срещу събота по време на нощно дежурство е бил набит от пациенти д-р Буен Тодоров.

„На този етап протестираме по този начин, обмисляме и други начини, не само за нападенията, а и за 9-те ни искания, които сме систематизирали. Единствено напрежението нараства, друго не е направено. Саморазправите растат, дори този месец заплатите са по-ниски”, казва лекарка от Спешния център.

Медиците обясняват, че обещанията на Министерството на здравеопазването за допълнителни екипи и увеличаване на заплатите им изобщо не са изпълнени. Те твърдят, че заплатите им за последния месец са намалени с между 180 лв. и 300 лв. в зависимост от длъжността без обяснение.

„Ние и тази нощ работихме с 13 екипа, няма допълнителни екипи в помощ, а допълнителният натиск от обществото ни идва в повече. Има само списъци с пожелателни екипи, но никой не е дошъл да ни помага. Продължаваме да работим на ръба на силите си, това с колегата преля чашата”, коментира д-р Балова, началник на приключилата тази сутрин смяна.

Очаква се днес да има официално нареждане линейките и спешните екипи да бъдат придружавани от полиция в рисковите райони.

Междувременно от Асоциацията на работещите в центровете за спешна медицинска помощ (НАРСМП) излязоха с протестна декларация срещу проявите на саморазправа със спешните екипи.

В декларацията, изпратена до медиите, от асоциацията обявяват символичен безсрочен протест с поставяне на надписи върху санитарните автомобили и лентички с надпис „Спрете саморазправата с нас“.

„При следващи прояви на саморазправа, с който и да било от мобилните или стационарните ни спешни екипи сме готови да преминем към гражданско неподчинение в извънработно време“, пише в декларацията.

Медиците настояват виновниците за нападенията да бъдат заловени и да получат справедливо и строго наказание за нападение над медик при изпълнение на служебни задължения, регламентирано в Наказателния кодекс.

Те настояват още в тримесечен срок всички мобилни и стационарни екипи на ЦСМП да бъдат оборудвани с работещи паник бутони, както и за предприемане на незабавни мерки за изпълнение на исканията.

От асоциацията уточняват, че не желаят дестабилизация на Националната система за спешна помощ и по време на протестите няма да бъде отказана спешна помощ на нито един спешен пациент от дежурните екипи. „Протестът ни няма политически искания и цели единствено гарантиране на сигурността на пациентите и екипите ни“, пише още в протестната декларация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Людени
преди 10 години
Цитат : "Медиците обясняват, че обещанията на Министерството на здравеопазването за допълнителни екипи и увеличаване на заплатите им изобщо не са изпълнени. Те твърдят, че заплатите им за последния месец са намалени с между 180 лв. и 300 лв. в зависимост от длъжността без обяснение."Убеждаваме се (за пореден път?), че обещаното не е като ЗАВЕЩАНОТО !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още