IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Свръхемоционалните политически послания дестабилизират държавата

Според финансовия министър политическото пресиране на обществото води до излишен смут

13:20 | 28.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чобанов: Свръхемоционалните политически послания дестабилизират държавата

Днешните свръхемоционални политически послания на лидера на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов водят до дестабилизация на държавата. Тяхната интензивност вече градира до неконтролируемо и некомпетентно говорене по чувствителни теми, каквито са финансовата сигурност и стабилността на държавата. Това гласи позицията на финансовия министър Петър Чобанов, изпратена до медиите, пише Dnes.bg.

Според Чобанов това политическо пресиране на обществото води до излишен смут.

Той категорично настоява да спрат опитите за дестабилизация – вече има дата за предсрочни избори, политическите консултации са в ход, а лидерите на парламентарно представените партии търсят най-добрата формула за бъдещето на страната и целят да се преодолее политическата нестабилност, която наблюдаваме след евроизборите, изброява министърът.

Чобанов не приема обвиненията на Борисов, че като е говорил за успокоение, министърът е всявал паника.

"В понеделник банките трябва да отворят врати с нов финансов министър и премиер”, каза днес лидерът на ГЕРБ, цитиран от Dnes.bg. Той поиска премиерът Пламен Орешарси и „това недоразумение Чобанов“ още днес да подадат оставка.

„Изявлението ми вчера е израз на убедена експертна и държавническа позиция, базирана на данни и анализи, а не на политически словоблудства", подчертава министърът, който вчера увери, че банките функционират нормално и няма застрашени в момента.

„Вчера бяхме свидетели на единно държавническо говорене в ситуация на изкуствено, криминално и подсъдно създаден смут, както и опит за срив на банковата система. От подобно държавническо поведение отговорните политически сили не трябва да се отклоняват", се допълва в позицията на Петър Чобанов.

Той изтъква още, че политическите преговори са в НС, а не в сутрешните блокове на националните телевизии.

Според него оценката за работата на правителството и дългосрочната фискална стабилност на България е дадена от международната инвестиционна общност и намери израз в рекордно ниската лихва от 2,95 % за десетгодишни облигации.

България успя да осъществи сделката за 1,493 млрд. евро и да осигури най-ниския досега купон за свои еврооблигации. Citigroup, HSBC и JP Morgan действаха като водещи мениджъри на сделката, посочва финансовият министър.

„България привлече изключително разнообразна инвеститорска база за тази емисия, много добре диверсифицирана както по географски признак, така и по видове инвеститори. Окончателното разпределение по региони е, както следва: Обединеното кралство - 37%, Германия и Австрия - 18%, България - 15%, Централна и Източна Европа - 5%, САЩ офшор, Бенелюкс и Франция с по 4%, Азия - 3%, Швейцария - 2%, останалата част на Европа и други 8%. По видове инвеститори съставът е: инвестиционни фондове - 61%, банки и частни банки - 17%, застрахователни и пенсионни фондове - 15% и централни банки и държавни инвестиционни фондове със 7%", посочва още Чобанов.

Още политически новини четете на Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още