IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мисия на МААЕ даде позитивна оценка на блоковете в АЕЦ "Козлодуй"

Експертите от агенцията анализираха практическото изпълнение на дейности в централата

17:29 | 27.06.14 г.
Мисия на МААЕ даде позитивна оценка на блоковете в АЕЦ "Козлодуй"

След мисията OSART (специална програма за проверка) на Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ) оценката за пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй” е положителна, съобщават от ядрената ни централа.

Дейността в областите „Радиационна защита”, „Инженерно осигуряване”, „Ремонт”, „Аварийно планиране и готовност”, „Експлоатация” и „Експлоатационен опит” е била проверена между 23 и 27 юли. Отчетени са предприетите мерки след предписанията, направени от мисията OSART в края на 2012 година.

Проверяващите извършиха редица наблюдения на практическото изпълнение на дейности в АЕЦ “Козлодуй”, се казва още в официалното съобщение на централата.

“Можете да се гордеете с вашите постижения през изминалите години, но, моля ви, не спирайте, не ставайте самоуверени или самодоволни, непрекъснатото подобрение е важно за експлоатационната безопасност на атомните електроцентрали”, коментира ръководителят на мисията Мирослав Липар.

Предназначението на мисията OSART е да провери програмите и дейностите от съществено значение за експлоатационната безопасност на атомните електроцентрали. Основната мисия OSART беше проведена в АЕЦ „Козлодуй” в периода ноември - декември 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още