IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговци се опасяват от фалити, ако заработят общинските площадки за отпадъци

Фирмите от рециклиращата индустрия искат отсрочка на разпоредби от сега действащия Закон за отпадъците

17:20 | 27.06.14 г.
Търговци се опасяват от фалити, ако заработят общинските площадки за отпадъци

Фирми от рециклиращата индустрия искат да бъде отложено изграждането на общинските площадки за събиране на отпадъци до края на 2015 г. Това стана ясно днес на пресконференция на Асоциацията на рециклиращата индустрия.

Според Закона за управление на отпадъците (ЗУО) от 13 юли физическите лица няма да могат да предават срещу заплащане метални отпадъци на рециклиращите фирми, а ще трябва да ги предават безвъзмездно само на общински площадки. Тези площадки обаче все още не са изградени.

„Безвъзмездното предаване на отпадъци ще доведе до фалит минимум 50% от предприятията в бранша и ще се съкращават работници“, заяви Иво Георгиев от Асоциацията.

По данни на организацията в момента около 100 хил. души се препитават с предаването на отпадъци.

Ако след 13 юли продължим да приемаме метални отпадъци, ще бъдат налагани глоби на нас и на гражданите, заявиха от бранша.

Вчера бяха приети промени в Закона, предвиждащи въвеждането на банкови гаранции за търговците, които обезвреждат автомобили за скрап, излезли от употреба електроуреди и изкупуващи отпадъци от опаковки. Търговците ще трябва да представят банкова гаранция в размер на 15 000 лв. и допълнително по 5 000 лв. за всяка площадка.

Асоциацията разкритикува проекта, защото в него липсват текстове срещу създаването на картелни споразумения и  злоупотреби с господстващо положение, както и мерки за защита на легалните фирми в бранша.

В случай, че не им бъде дадена желаната отсрочка, представителите на рециклиращата индустрия заплашват с протести най-късно до две седмици.

Междувременно внесеният на 25 юни от депутатите Добрин Данев, Страхил Ангелов, Георги Свиленски и Борис Цветков проект за изменение на ЗУО бе оттеглен и днес на негово място бе внесен почти същият документ.

"Предлагаме да бъде запазено сегашното положение и всичко да се отложи с година, защото общините не са готови с изграждането на площадките", каза пред Investor.bg депутатът Страхил Ангелов. Той припомни, че все още не е решен проблемът с кражбите на метали.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още