IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът се влоши след силния възход от началото на годината

По-оптимистични са очакванията само в строителството, докато най-песимистични са тези в промишлеността и услугите

13:16 | 27.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес климатът се влоши след силния възход от началото на годината

През юни бизнес климатът в страната се влоши след силния възход от началото на годината и през миналия месец. Този месец по-оптимистични са очакванията само на мениджърите и предприемачите в строителството. Умерени песимисти са тези в търговията на дребно, докато най-песимистично настроени са ръководителите в промишлеността и услугите.

Влияние върху бизнес настроенията определено оказа обострилата се през юни правителствена криза. Разговорите, но най-вече неяснотите около предсрочните избори, тежат на бизнеса, който е притеснен от едно евентуално забавяне на административните процедури и икономическата обстановка като цяло, която остава несигурна.

През юни бизнес климатът се влошава с 1 пункт спрямо май, когато се подобри значително, разкриват данните на Националния статистически институт (НСИ). По всичко личеше, че тенденцията може да се запази, тъй като новините за икономическия растеж през първото тримесечие бяха позитивни.

НСИ ревизира в посока нагоре данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Оказа се, че той е нараснал с 1,2% на годишна и с 0,3% на тримесечна база. А именно тенденциите, отразени в анкетата на НСИ относно стопанската конюнктура могат да бъдат ранен индикатор за икономическата активност в дадените сектори, които следи, и за икономиката като цяло.

В средата на юни обаче агенция Standard & Poor's намали кредитния рейтинг на България с една стъпка до ВВВ-, или само едно ниво над неинвестиционния клас. Като причини бяха изтъкнати политическата нестабилност, липсата на реформи и високата безработица. Вчера обаче страната ни пласира успешно външен дълг за 1,493 млрд. евро при доходност от 3,055% и двойно презаписване на емисията.

През юни показателят в промишлеността се понижава с 1,8 пункта в сравнение с предходния месец. Причината - по-резервираните оценки на ръководителите на предприятията в сектора за настоящото състояние на техния бизнес.

Същевременно те оценяват настоящата производствена активност като леко подобрена, като очакванията им за производствената активност в следващите три месеца са по-оптимистични, но по-умерени спрямо майската анкета.

По отношение на продажните цени мениджърите споделят, че равнището им ще остане без промяна в следващите три месеца. Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ развитието на бизнеса в отрасъла, следвана от недостатъчното вътрешно търсене.

В шестия месец на 2014 г. бизнес климатът в строителството се увеличава с 4 пункта. Основната причина за оптимизма на строителните предприемачи е положителната оценка за настоящото състояние на компаниите им. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, като прогнозите им за следващите три месеца остават по-резервирани, пише още НСИ.

Отново конкуренцията в бранша се оказва второто най-сериозното предизвикателство пред сектора след несигурната икономическа среда. Финансовите затруднения остават на трета позиция. Относно продажните цени в строителството преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца

Въпреки отчетените положителни нагласи на мениджърите в сектора темповете на възстановяване на строителния сектор в България значително изостават от средните за Европейския съюз (ЕС) и еврозоната. През април спрямо март строителната продукция у нас се е свила с 1,3%, докато в ЕС е отчетен ръст от 0,6%, а в еврозоната – 0,8%. На годишна база понижението на строителната продукция у нас достига 2%, докато в ЕС е регистрирано увеличение от 7,2%, а в еврозоната – от 8%.

Показателят за бизнес климата в търговията на дребно остава приблизително на равнището от предходния месец, отчита НСИ. Оценките на представителите на бранша остават благоприятни, а очакванията им по отношение на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват.

Освен това забавянето на ръстовете в оборотите в търговията на дребно е вече по-осезаемо в сравнение с първите няколко месеца на годината.

Несигурната икономическа среда остава най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията в сектора. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. В своята анкета националната статистика регистрира намаление на негативното въздействие на първия фактор. И мениджърите в този сектор считат, че продажните цени ще останат без изменение в краткосрочен план.

През юни най-песимистични са оценките и очакванията на мениджърите в сектора на услугите. Те смъкнаха показателя за бизнес климата в отрасъла с 5,6 пункта. Мненията им по отношение на настоящото търсене на услуги остават по-неблагоприятни. Предприемачите са по-резервирани за състоянието на бизнеса си през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още