IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди рейтингите на Societe Generale и Allianz Bank Bulgaria

Рейтинговата агенция заключава, че ликвидният профил на банките е стабилен

22:20 | 26.06.14 г. 1
Fitch потвърди рейтингите на Societe Generale и Allianz Bank Bulgaria

Fitch Ratings потвърди рейтингите на банките Societe Generale Express Bank и Allianz Bank Bulgaria и на лизинговото дружество Sogelease Bulgaria, съобщава рейтинговата агенция.

Кредитният рейтинг и на трите дружества е ВВВ+ със стабилна перспектива.

Оценката за двете банки е повлияна от потенциалната подкрепа, която би била на разположение при необходимост от съответните им мажоритарни акционери.

Агенцията пояснява, че рейтингът на лизинговото дружество е приравнен към този на Societe Generale Express Bank, тъй като то се разглежда като основен филиал на банката. В становището се посочва, че лизинговата компания е стратегически важна и представлява важна част от стратегическия ангажимент на Societe Generale за региона на Централна и Източна Европа.

Що се отнася до Allianz Bank Bulgaria, Fitch подчертава, че Allianz няма намерение да продава банката, но по мнение на агенцията оставането и в групата ще зависи от приноса и към основния бизнес на компанията-майка (застраховане и управление на активи). В съобщението се посочва, че дъщерното предприятие  в България има ограничено стратегическо значение за компанията-майка поради незначителния му принос за печалбите и.

В съобщението се посочва още, че рейтингите и на трите финансови институции могат да бъдат понижени само при евентуално сваляне на рейтингите на собствениците им или при понижаване на качеството на активите им. Повишаване на рейтингите може да се очаква при значително подобряване на резултатите на фона на продължаващия нисък апетит за риск.

Отделно рейтинговата агенция подчертава, че качеството на активите на банките е по-високо в сравнение с качеството на активите в банковия сектор у нас като цяло. Това агенцията обяснява с по-слабия апетит на финансовите институции към риска и умереното кредитиране на компании от строителния сектор и сектора на имотите, които бяха най-тежко засегнати от кризата.

Fitch посочва също така, че капитализацията на банките е адекватна, а рентабилността им изпреварва средната за сектора заради сравнително ограничения мащаб на операциите им и големия обем на ликвидни, нискодоходни активи на Allianz Bank Bulgaria.

Рейтинговата агенция заключава, че ликвидният профил на банките е стабилен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
е то винаги е стабиуен, като взимаш от тея мизерници 1.5 млрд. заеми, ако не си *** и няяш никви перспективи, ама нали тряя да им пълним гушите и рейтинга на горе, баси цирка както винаги ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още