IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите от рециклиращата индустрия отново заплашват с протести

Заради неосъществилите се промени в Закона за управлението на отпадъците те виждат опасност от увеличение на незаконните сметища

13:18 | 26.06.14 г.
Фирмите от рециклиращата индустрия отново заплашват с протести

Фирмите от рециклиращата индустрия отново заплашват с протести заради неосъществилите се промени в Закона за управлението на отпадъците (ЗУО), съобщават от Асоциацията на рециклиращата индустрия. Утре ще се състои пресконференция на представители на бизнеса, които от повече от две години водят преговори с екоминистерството за текстовете от закона.

На сайта на Народното събрание е публикувано предложение за изменение на закона, но според асоциацията то не решава проблемите на бизнеса, а дори създава нови.

Припомняме, че със законодателни изменения беше въведено изискване физически лица да предават метални отпадъци безвъзмездно само на общински площадки. Изискването трябва да влезе в сила от 13 юли, а общинските площадки още не са изградени.

Група депутати от БСП предлага срокът за изграждането на площадките да бъде удължен до края на следващата година. Според организацията на рециклиращия бизнес обаче законодателят не е предвидил алтернативи за събиране на отпадъците за този период, което ще доведе до увеличаване на незаконните сметища.

Асоциацията подчертава, че липсват и обсъжданите текстове за елиминиране на възможностите за създаване на картелни споразумения, за злоупотреби с монополното и господстващо положение, както и мерки за защита на интересите на легалните фирми в бранша.

От няколко месеца Министерството на околната среда и водите твърди, че почти е готово със законодателните промени, за които настоява бизнесът. Промените засягат условията, свързани с управлението на отпадъците, ангажиментите на търговците със скрап за банкови гаранции, ролята на общините в процеса на разделно събиране на отпадъците, контрола, търговията с черни и цветни метали, както и работата на автоморгите.

От рециклиращия бранш междувременно на няколко пъти алармираха, че заради високите банкови гаранции, въведени със законодателните промени през 2012 г., легалните площадки за рециклиране на метални отпадъци значително са намалели.

Бизнесът излезе на протести преди две години, когато бяха приети промените в Закона за управление на отпадъците, с които се въведоха банковите гаранции и редица други ограничения пред фирмите.

От Конституционния съд отмениха едно от изискванията, които бяха заложени с тези промени – местата за разполагане на пунктовете за събиране на отпадъци да се обвържат с общите устройствени планове на общините, тъй като две трети от общините нямат такива планове. Управляващите тогава направиха нови промени, с които обвързаха пунктовете с подробни устройствени планове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още