IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът призова политиците да бъдат коректни за датата на предсрочния вот

Росен Плевнелиев настоя да не се предоговаря постигнатият консенсус на заседанието на КСНС

17:35 | 25.06.14 г.
Президентът призова политиците да бъдат коректни за датата на предсрочния вот

Президентът Росен Плевнелиев призова българските политици да бъдат коректни за датата на предстоящите предсрочни избори.

От Букурещ държавният глава настоя да не се предоговаря постигнатият консенсус на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. Тогава бе постигнато споразумението предсрочните избори да са в периода 28 септември-12 октомври, а точната дата да стане ясна след консултации между политическите партии.

„Когато сме казали три дати за избори, това са три дати за избори и няма четвърта, и няма пета. И няма сметки, и няма други аргументи, освен тези, че си излязъл и си дал дума на народа“, заяви президентът пред журналисти.

До днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше съгласен вотът да е в периода между 28 септември и 12 октомври, както беше договорено от партиите. Преди часове той заяви, че ще поиска предсрочните избори да са в средата на септември.

Президентът обаче смята, че „единственият начин да работим за повече доверие е най-малкото да си държим на думата“.

"Моят апел към българските политици е, когато обещаете нещо, свършете го. Само така гражданите ще имат повече доверие в институциите", коментира Плевнелиев.

„Когато си казал какви консултации ще водиш, кога ще ги водиш и какво ще консултираш там е абсолютно недопустимо да излезеш от дневния ред на собствените си обещания и да започнеш с нещо различно“, каза още президентът.

Държавният глава е категоричен, че ще изпълни конституционните си ангажименти, както е постъпил и през 2013 година в сложна обстановка на гражданско недоволство.

„Много зависи обаче от политиците, от парламентарно представените политически сили. Очаквам от тях прозрачност и спазени обещания“, подчерта Росен Плевнелиев.

Президентът отново поиска институциите и политическите партии да подновят дебата как да бъде повишено доверието на гражданите и как да бъдат на висотата на очакванията за прозрачност, независимост и ефективност.

„Нека всеки си направи изводите от ситуацията, в която се намираме днес. Не е възможно една държава да се занимава с двама човека, колкото богати и влиятелни да са те. В тази държава има институции, които са основите на демократичната държава, която сме изградили. Нека веднъж завинаги да стане ясно, че институциите са важни“, каза още Росен Плевнелиев.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още