IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България изпраща на ЕК становището си по наказателната процедура за "Южен поток"

Действията на страната не нарушават европейското законодателство, се казва в приетата от кабинета позиция

17:39 | 25.06.14 г.
България изпраща на ЕК становището си по наказателната процедура за "Южен поток"

Позицията на България по стартираната от Брюксел процедура за нарушение при подготовката за строителството на „Южен поток” е приета днес от кабинета, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

С приетата днес позиция правителството представя своите аргументи в подкрепа на взетите решения.

Посочва се, че със сключеното през 2008 г. междуправителствено споразумение не са предоставени изключителни права, концесия или обществена поръчка на „Южен поток България” АД да проектира, финансира, строи и експлоатира газопровода, който ще бъде собственост на компанията.

Българската страна смята, че създаването на дружеството с решение на МС през 2010 г. е в съответствие с вътрешното законодателство и не нарушава разпоредби от Общностното законодателство.

По отношение на възлаганите от дружеството договори не се нарушават принципите за недискриминация, равно третиране и прозрачност и прилаганите от дружеството правила съответстват на тези принципи, се казва още в отговора до Брюксел.

Проектът е разгледан от Съвета по европейските въпроси към Министерски съвет на 23 юни 2014 г.

В официалното писмо от 3 юни 2014 г., с което бе стартирана наказателната процедура, ЕК повдигна три въпроса, по които изразява опасения за възможно нарушаване на законодателството на ЕС.

Те са свързани с определянето на „Южен поток България” АД за проектант, оператор и собственик на тръбопровода, както и компетентността на България да сключи междуправителственото споразумение с Русия, свързано с проекта и възложени от „Южен поток България” обществени поръчки.

Официалното уведомително писмо е първи етап от досъдебната фаза при процедурата за нарушение на законодателството на ЕС.

Припомняме, че след началото на наказателната процедура премиерът Пламен Орешарски разпореди спирането на всички действия по изграждането на "Южен поток", докато не се постигне разбирателство с ЕК за газопровода. Преди това имаше серия въпроси от Брюксел за споразуменията за газопровода, също и за правилата, по които са проведени обществените поръчки.

Според експертите от ЕК на дружеството „Южен поток България” е възложено да проектира, да финансира, да строи и да управлява газопровода, без прозрачни и конкурентни процедури. Освен това компанията наемала за подизпълнители определени фирми от Русия и България, без поръчката да се обяви в Официалния вестник на ЕС, заяви в началото на юни Шантал Хюз, говорител на еврокомисаря за единния пазар Мишел Барние.

Още по темата за "Южен поток" четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още