IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продукцията на родната металургия се реализира основно в чужбина

Металургичните предприятия у нас са намалели с над 30% от 2008 г. насам, а заетите в сектора - с близо 50%

18:16 | 25.06.14 г.
Продукцията на родната металургия се реализира основно в чужбина

Продукцията на родната металургия се реализира основно в чужбина, отчете изпълнителният директор на Българската асоциация на металургичната индустрия Политими Паунова при представянето днес на анализ за производството на основни метали у нас.

Износът на черни и цветни метали е значително по-голям (79%) от продажбите на вътрешния пазар (21%), показва анализът.

Основен пазар за българските производители от черната металургия е този на Европейския съюз, на който се реализира над 60% от произведената продукция. Цветната металургия също е насочена към този пазар и износът й многократно надвишава вътрешните продажби.

Вносът и износът на металургични продукти през 2013 г. запазват своите стойности на нивото на предходната година. Отчита се спад в стойностите на износа в черната металургия, но за сметка на това се отбелязва ръст в цветната металургия.

„Приносът на металургията в общата добавена стойност на преработващата промишленост през последните години в България има дял между 5 и 9%“, отбеляза Паунова.

Анализът сочи още, че общият брой на металургичните предприятия у нас през 2008 г. е бил 221, а през 2012 г. е намалял до 166, което представлява спад от над 30%. С приблизително 50% е намалял и броят на заетите в сектора. През 2008 г. техният брой е бил над 21 хил., а през 2012 г. е малко над 12 хил.

Причината за намаляване на броя на работещите в отрасъла са направените инвестиции в него, което доведе до повишаване на изискванията по отношение на знание, квалификация и умение, коментира Ренета Петрова, зам.-председател на федерация „Металици“ - КНСБ.

Делът на висококвалифицираните работници в този отрасъл е 58%, отбеляза Ренета Петрова, зам.-председател на КНСБ. По думите й браншът остава непривлекателен за младите хора, затова трябва да се предприемат мерки, за да бъдат привлечени те към него. Според нея е нужно и да бъде вдигната заплатата на работещите в тази сфера.

Анализът за производство на основни метали е изготвен по проект „Възраждането на индустрията в България“, иницииран от КНСБ и реализиран съвместно с работодателски организации и представители на научните среди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още