IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекари искат старите методики за остойностяване на дейността в болниците

Исканите от НЗОК промени означават съгласие лечебните заведения да не получават пари за изработеното в срок

17:56 | 24.06.14 г.
Лекари искат старите методики за остойностяване на дейността в болниците

Българският лекарски съюз (БЛС) отново поиска отмяна на постановлението на Министерския съвет, с което на практика се лимитира извършената от болниците дейност. Организацията препоръча на мениджърите на болниците да не подписват анексите към индивидуалните договори, както настоява Здравната каса, защото това означава съгласие да не получават пари за изработеното в установения срок.

От Българския лекарски съюз заявиха, че няма да водят преговори по Националния рамков договор, докато не бъдат върнати старите методики за остойностяване на дейността.

„Ние препоръчахме на болниците да не подписват анексите, с които НЗОК прилага Постановление №94, чиято отмяна искаме. Ние съветваме директорите да не подписват тези анекси, а ако вече са ги подписали, има си начин да се откажат“, каза пред журналисти председателят на БЛС Цветан Райчинов.

Той обясни, че подписвайки анексите, директорите на болниците на практика се съгласяват, че няма да получават средства за изработеното над определеното от Здравната каса. „Това означава, че болниците няма да могат да предявяват претенции и няма да могат по съдебен път да търсят средствата, които са изработили“, допълни председателят на съюза.

По отношение на забавянето на плащанията на надлимитната дейност с няколко месеца от страна на НЗОК лекарите смятат, че „ако Касата е решила да не плаща за тези дейности, е редно да обяви създаването на листа на чакащите при строго определени регламенти“. Райчинов обаче изрази съмнение, че Касата ще предприеме подобна стъпка, тъй като това означава да признае ограничаване на достъпа на пациенти до лечение.

Генерал Стоян Тонев обяви, че Столичната община подпомага болниците, като техен принципал, и ежемесечно превежда на лечебните заведения парите, които Здравната каса не е превела за медицински дейности. Той обаче напомни, че тези плащания са за сметка на инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още