IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България е 32-ра по принос към планетата и човечеството

„Най-добрата страна в света“ е Ирландия, следвана от Финландия и Швейцария, сочи Good Country Index

17:56 | 24.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
България е 32-ра по принос към планетата и човечеството

България е на 32-ро място в нов индекс, наречен „Индекс на добрите страни“ (Good Country Index), който измерва приноса на 125 държави към планетата и човечеството.

Идеята зад индекса е доста проста – той има за цел да измери приноса на всяка държава към общото благо на човечеството, както и с какво го ощетява. Базирайки се на 35 отделни индикатора от ООН, Световната банка и други международни институции, индексът определя на всяка страна конкретно място и баланс, който показва дали тя е „нетен кредитор“ на човечеството, „бреме за планетата“ или нещо по средата.

Целта на индекса е да разпали глобален дебат за смисъла на държавите, обяснява неговият създател Саймън Анхолт. „Дали те съществуват само за да обслужват интересите на политиците, бизнеса и гражданите си или работят активно в интерес на цялото човечество и планетата?“, пита той. Това е важен дебат, защото ако е верен първият отговор, имаме сериозен проблем, отбелязва Анхолт.

Индексът не измерва дейностите на отделните държави в рамките на техните граници, защото има достатъчно проучвания на тази тема, а се фокусира върху въпроса как държавите могат да постигнат баланс между задълженията си към своите граждани и отговорността си към света като цяло.

„Най-добрата страна в света“ е Ирландия, сочи индексът, следвана от Финландия и Швейцария. Топ 10 се допълва от Холандия, Нова Зеландия, Швеция, Великобритания, Норвегия, Дания и Белгия в този ред. В дъното на класацията са Ирак, Виетнам и Либия.

България има относително добри позиции по принос в сферата на науката и технологиите (19-то място) и културата (27-мо), докато изостава в опазването на планетата и климата (80-то), приноса към международния мир и сигурност (79-то) и просперитета и равенството (70-то).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още