IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До края на годината решават въпроса с талоните на колите при пътуване към Гърция

Сега има разминаване в изискванията на българските и гръцките власти

13:25 | 23.06.14 г. 1
До края на годината решават въпроса с талоните на колите при пътуване към Гърция

България поема ангажимента да извърши промени в нормативната си уредба за собствеността на леките и товарните автомобили до края на годината. Това е обещал зам.-министърът на транспорта Антон Гинев на среща с гръцкия посланик в София Димостенис Стоидис, съобщиха от транспортното  министерството.

Въпросът с какви документи трябва да пътуват шофьорите стои нерешен от години. Гръцката страна изисква пълни данни за автомобила, включително тегло и натоварване на осите и др. Те обаче не присъстват в малкия талон. По принцип българските шофьори не носят големия талон на автомобила, защото в случай на кражба той ще изчезне с колата и тя може да бъде продадена, коментира пред Investor.bg Красимир Лалов,  зам.-председател на Национално сдружение на българските превозвачи.

Освен това при лизинговите автомобили големият талон е при лизингодателя.

„Проблемът е в българското вътрешно министерство, което при писането на наредбите не е прочело европейските регламенти“, каза Лалов. Той посочи, че сега гърците имат пълното право при проверка да глобяват камионите до 9 хил. евро, а леките коли – до 3 хил. евро. Той посочи, че от началото на годината 35 шофьори на камиони са глобени заради талоните.

На днешната среща с посланика  Антон Гинев е предложил преходният период за прилагането на мерки от гръцката държава да бъде удължен до края на годината.

През това време българската страна поема ангажимента да извърши необходимите промени в нормативната уредба за собствеността на леките и товарни автомобили.

Друго предложение на българската страна е вместо голям талон шофьорите на камиони да представят нотариално заверено копие, а изискването да не важи за леките автомобили и автобусите.

Посланик Стоидис е изтъкнал, че при сегашното положение има неясноти относно собствеността на лизинговите автомобили. Той е обяснил, че посолството на Гърция в София работи за спешното разрешаване на конфликтната ситуация и че всички свързани с нея страни трябва да работят ефективно и в координация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
IvaneJohn
преди 10 години
Защо България не приеме, че в големия талона на автомобилите с гръцки номера трябва да има майчиното име на майката на собственика (собственичката) на автомобила и да глобява по 10 000 евро?!35 камиона х 9 000 евро = 315 000 евро?!?!? глоба за 35 български собственика на камиони, алооо !!! и това защото им продаваме и подбиваме пазара.Не са хора тези нашите управници и това си е.. направете реципрочна мярка и толкова, до договаряне на статуквото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още