IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Правителството беше програмирано като буфер след предходния кабинет

Когато приех да съм премиер, без да съм партиен лидер, поех много по-голям риск от страха да не бъда употребен, заяви премиерът

09:58 | 23.06.14 г. 5
Орешарски: Правителството беше програмирано като буфер след предходния кабинет

Сегашното правителство е било програмирано да поеме функциите на буфер след предходното управление и да изиграе стабилизационна роля преди следващото, по-стандартно правителство. Вероятно с това ще го запомнят и хората - като преходно правителство, работило в условия на безпрецедентен парламентарен и извънпарламентарен опозиционен натиск. Това казва в интервю за в. „24 часа“ премиерът Пламен Орешарски.

На този фон изпълнението на голяма част от управленската програма, отнесена към едногодишния период, е добро постижение, смята министър-председателят.

По темата за финансовата стабилност Орешарски казва, че "финансовата стабилност защитава бедните граждани, а не богатите, въпреки усилията да ни убеждават в обратното“.

В коментар дали оставя държавата банкрутирала той отговаря, че няма нито един измежду по-важните макроикономически и фискални параметри, който да е влошен спрямо средата на миналата година.

По повод подготвяната дълговата емисия премиерът припомня, че с нея ще се погаси стар дълг от 2002 г., поради което той трябва или да се плати с нов дълг, или да се редуцират разходи по бюджета и да се реализира бюджетен излишък. Орешарски казва още, че „за отминалите близо 4 г. на предходния мандат фискалната позиция бе влошена с 8 млрд. лева - похарчени бяха 4 млрд. лева от фискалния резерв и бяха направени над 4 млрд. лева нови дългове“.

Според него въпросът дали в сегашните условия трябва да имаме балансиран бюджет или дефицитен е предмет на икономически цикъл. „Контролираните бюджетни дефицити са напълно нормални и дори препоръчителни при слабия икономически растеж. Ако миналата година бях направил балансиран бюджет или с бюджетен излишък, сега щяхте да ме питате защо задушавам икономиката и не създавам предпоставки за възстановяването“, допълва той.

Премиерът коментира решението на БНБ, която постави под специален надзор КТБ, като определи случващото се като „шумен корпоративен сблъсък“. Не виждам причини за дестабилизирането на други банки, твърди премиерът.
Той допълва, че бизнес средата видимо се подобрява, след като е ускорено връщането на ДДС на фирмите.

Във връзка със замразените оперативни програми Орешарски посочва като отговорно предходното правителство. „А иначе, грешат всички и най-малко министрите, защото те пряко не управляват еврофондове“, твърди той.

Министър-председателят допълва, че през първите 4 месеца на тази година са събрани 30,5% от планираните годишни приходи. „Това не е резултатът, който исках да видя, но е най-добрият за последните 5 г. Вие преценете колко вървят и колко не вървят приходите. Към края на май изпълнението на бюджета не дава основание за прогнози за неизпълнение. При сложилата се вече политическа нестабилност ситуацията е значително по-неопределена“, казва той и прави оценката, че парламентарните избори винаги внасят колебания, най-вече в приходната част на бюджета.

Запитан за енергетиката, той посочва, че „дефицитите и дисбалансите, формирани в предходния мандат, са доста солидни и изискват последователни усилия в средносрочен хоризонт. Досега беше свършена много работа, но още повече предстои“.

Орешарски отрича кабинетът да приключва преждевременно мандата си заради интересите около проекта за газопровода "Южен поток".

Според него правителството не е имало нито подходяща обществена среда, нито нужната политическа подкрепа, за да направи реформи в пенсионната и здравната система.

В отговор на въпрос дали се чувства употребен Орешарски отговаря: „Когато приемате да бъдете премиер, без да сте партиен лидер, приемате и много по-широк кръг рискове от страховете да не ви употребят. Дали съм се променил - вероятно. Няколко от моите познати твърдят, че не съм, останалите не намерих време да ги видя“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
tonitov
преди 10 години
Само лъжат и кпадат, крадат и лъжат. Има за крадене и не спират да сипят от плоски по-плоски лъжи. Е, щом минават ще продължават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Щом се е продал да изпълнява исканията на мафията ДПС премиера Орешарски е човек без достойнство, без морал, без ценности и без грам патриотично чувство. Просто той е поредния българин продаващ страната и народа си на престъпници и на политически интереси на чужди държави, който задкулисието си избра и го издигна за премиер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
data
преди 10 години
Орешарски - човек без достойнство !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
SS-23
преди 10 години
Орешарски казва, че "финансовата стабилност защитава бедните граждани, а не богатите, въпреки усилията да ни убеждават в обратното====:)))))Ох леле колко лъжи има тази сутрин... не е истина! Всичко, дето има над 100 хилки, "гарантирани" от фонда за "гарантиране" на депозитите - трепери да не му изгърмят париците (въпреки, че реално ги няма там в кеш) , които ги е "заработил", ограбвайки труда на тези, които реално са му изработили тези парици!Аз задавам въпроса: трябва ли да имаме насила доверие в система, която се крепи ... на доверие ?!? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още