IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Данни на БНБ ще могат да участват в определянето на променливи лихви по кредити

Централната банка ще осигури бърза връзка към данните от лихвената статистика на страницата си в интернет

13:44 | 19.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Данни на БНБ ще могат да участват в определянето на променливи лихви по кредити

На свое заседание днес Управителният съвет на БНБ е одобрил решение, с което данните от лихвената статистика, изготвяна от банката, ще се приемат за „индикатори, публикувани от Българската народна банка“ по смисъла на Закона за потребителския кредит (ЗПК). 

Решението се приема във връзка с промените на ЗПК, които влизат в сила от 23.07.2014 г., имащи за цеп по-добра защита на потребителите, уточняват от БНБ.

ЗПК постановявя, че референтният лихвен процент, който се използва като основа за изчисляване на променливия лихвен процент по кредити, представлява пазарен индекс - LIBOR, EURIBOR, SOFIBOR и/или индикатори, публикувани от БНБ и/или НСИ, или комбинация от тях. 

Решението на УС на БНБ цели постигането на по-голяма прозрачност и информираност на физическите лица относно потребителските и ипотечните кредити.

В кратък срок ще бъде осигурен улеснен достъп за потребителите до данните от лихвената статистика чрез бърза връзка на началната страница на БНБ в интернет.

Като резултат от промените в ЗПК кредиторът вече е длъжен да прилага референтен лихвен процент по определена от него ясна методика, в която се посочват видът, количествените изражения и относителната тежест на отделните компоненти (пазарни индекси и/или индикатори). 

Кредиторът е длъжен да публикува на интернет страницата си методиката и размера на референтния лихвен процент. По този начин потребителят има възможност сам да изчисли или провери прилагания към неговия кредит референтен лихвен процент посредством ясна формула, базирана на публично оповестени пазарни индекси и/или индикатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още