IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И синдикатите се обявиха срещу по-високите цени на тока за индустрията

Повишаването на цените намалява конкурентоспособността и ще доведе до загуба на пазари, опасяват се от индустрията

16:30 | 18.06.14 г.
И синдикатите се обявиха срещу по-високите цени на тока за индустрията

Индустриалните федерации към КНСБ и КТ „Подкрепа“ се обявиха против решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за по-високи мрежови цени на електроенергията и повишаване на началните цени на провежданите търгове за електроенергия на свободния пазар.

В отворено писмо до медиите от федерацията коментират още, че вносът на електричество също се възпрепятства, макар и в определени времеви периоди на съседните пазари да има по-ниски цени.

Тези фактори водят до влошаване на конкурентоспособността на енергоинтензивните индустрии, до загуба на пазари, до намаляване на производството и свиване на икономиката, предупреждават още от БФИЕК.

От организацията допълват, че ще се обърнат към Комисията за защита на конкуренцията и към Европейската комисия, за да бъде защитено българското производство.

В становището на синдикатите се признава високата енергоемкост на тежката индустрия, но компаниите извършват огромни инвестиции за намаляване на енергийните разходи. Голяма част от тези разходи са обективно обусловени от характера на производствените дейности, допълват се в позицията.

„Когато Европа призовава към възраждане на индустрията, когато в нашата страна се разписват стратегии, да се предвиждат действия, които намаляват кокурентоспособността на българската индустрия, е безумие“, заявяват в съвместна позиция двете синдикални организации. 

Припомняме, че по време на общественото обсъждане на новите цени на тока в ДКЕВР изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Делисивков изказа своите опасения от поскъпването на електроенергията за промишлените абонати. Той направи прогноза, че търговете ще започват от цена 71 лева за мегаватчас и за бизнеса това ще означава увеличаване на разходите с около 40 млн. лева.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още