IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отложиха преразглеждането на Закона за МВР за следващата седмица*

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви "война и реваншизъм до дупка" за БСП, ДПС и "Атака"

12:15 | 18.06.14 г.
Отложиха преразглеждането на Закона за МВР за следващата седмица*

Да има отлагане на дебатите по ветото върху Закона за МВР, наложено от президента Росен Плевнелиев, решиха депутатите днес. Първоначално залата отхвърли предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов законът да бъде обсъден наново след като минат политическите консултации за датата на изборите, насрочени за следващата седмица.

Изненадващо обаче след това депутатите одобриха аналогично искане, този път от зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.

Бойко Борисов напусна пленарната зала и коментира пред журналисти, че „БСП, ДПС и „Атака“ не заслужават толерантност, оттук нататък война, реваншизъм до дупка“. „Те се подиграха с мен, аз не им вярвам вече за нищо“, допълни още бившият премиер.

В отговор на този коментар лидерът на ДПС Лютви Местан обясни, че движението няма да участва нито във война, нито в реваншизъм. За него няма никаква драма в случилото се в пленарната зала, защото в крайна сметка обсъждането на закона е отложено.

Пред журналисти Бойко Борисов обясни още, че МВР е провалено министерство, а средствата в бюджета не достигат, за да бъдат осъществени мерките, предвидени в новия закон.

„Те нямат 160 милиона лева в бюджета за МВР, това е едно провалено министерство и Волен Сидеров оспорва изборите заради това, че МВР не се е справило, а сега искат да им дадат на тези хора да си назначават без конкурси“, обясни Бойко Борисов.

"Приемането на Закона за МВР е един категоричен ангажимент на БСП именно към българските полицаи, те очакват този закон и според мен ние трябва да направим всичко възможно той да бъде приет, още повече предвид яростната съпротива, която успяхме да преодолеем от страна на ГЕРБ за окончателното му приемане", коментира от своя страна зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

„Отлагането на закона беше знак за диалог, готови сме на диалог, но не и на търговия, готови сме да проведем диалог с всички, стига това да не означава накърняване на интересите на избирателите на БСП“, обясни друг депутат от БСП - Антон Кутев.

За него ветото е добър подов  политическият диалог да бъде върнат в рамките на нормалността в тази държава. "Но трябва усилията на всички, а това поведение е малко извън консенсусното и диалогичното", допълни той, визирайки реакцията на Бойко Борисов. 

Припомняме, че преди 10 дни президентът Росен Плевнелиев върна Закона за Министерството на вътрешните работи. В мотивите си за преразглеждане на разпоредби от закона държавният глава посочи, че липсва финансова обосновка за необходимите средства за 2014 година и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР.

Росен Плевнелиев върна и разпоредбите, с които се отнема съществувалото повече от 20 години правомощие на президента да назначава главния секретар на МВР. 

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

* Статията е допълнена с изявленията на Мая Манолова и Антон Кутев по темата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още