IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консултативният съвет по национална сигурност обсъжда дата за предсрочен вот

Политиците ще коментират избора на български еврокомисар и важни инфраструктурни проекти

07:19 | 17.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
 Консултативният съвет по национална сигурност обсъжда дата за предсрочен вот

Заседание на Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) ще се проведе днес. Президентът Росен Плевнелиев свика Съвета, за да бъде обсъдена дата за предсрочни избори.

Преди седмица държавният глава заяви очакването си да бъде определена дата за избори, която да е работеща както за политическия елит, така и за гражданите.

Свикването на КСНС бе предизвикано от нестабилната политическа ситуация след изборите за Европарламент. Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска предсрочни избори до края на годината, а лидерът на БСП Сергей Станишев се обяви за предсрочен вот незабавно, до края на юли.

На среща на президента с избраните български евродепутати е бил обсъден вариантът за избори в края на септември – началото на октомври.

До консенсус за дата за изборите обаче днес е малко вероятно да се стигне, след като преди ден стана ясно, че на заседанието на Изпълнителното бюро на БСП не е взето решение левицата да предложи дата на КСНС. Нагласата е социалистите да предложат политически консултации с партиите и след това ще се уточни датата, обяви военният министър Ангел Найденов.

Така Найденов на практика опроверга зам.- председателя на Народното събрание Мая Манолова, която заяви, че ако датата на предсрочния вот бъде уточнена на КСНС, премиерът Орешарски ще подаде оставка още днес.

На днешното заседание ще бъдат обсъдени и процедурата за избор на български еврокомисар, както и важни реформи и проблемни казуси, които не могат да бъдат отлагани – например проектът "Южен поток" и спрените еврофондове по две оперативни програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още