IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сл. Нейков: Наличието на търговска тайна в държавнически план е смехотворно

Подходът с криенето на иформация в енергетиката е погрешен, коментира енергийният експерт

11:32 | 15.06.14 г. 9
Сл. Нейков: Наличието на търговска тайна в държавнически план е смехотворно

Наличието на търговска тайна в държавнически план звучи смехотворно и дразни, заяви в ефира на БНР енергийният експерт Славчо Нейков. Той визира изслушването на Пламен Орешарски пред Народното събрание, когато премиерът се позова на търговските взаимоотношения между „Южен поток България” и „Газпром” и отказа да даде подробности по договорите, сключени за „Южен поток”. 

Подобен подход в енергетиката е грешен и е нужна незабавна промяна, призова Славчо Нейков.

„Не може в една парламентарна република дори и на представители на парламента да не бъде представена информация за толкова важен проект като "Южен поток”, обясни експертът и допълни, че не е сериозно министър, който е назначил представител в държавната компания, която сключва договори, да не може да получи информация за случващото се.

Нейков допълни, че същият подход за криене на фактите е използван и когато беше отказана информация на депутати на ГЕРБ за финансовото състояние на Националната електрическа компания (НЕК). Според него Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от своя страна също не е могла да аргументира решенията си пред енергийната комисия към Народното събрание.

Нейков посочи още и липсата на информация около делегацията на Европейската комисия, посетила България в петък в опит да изясни ситуацията около „Южен поток”. Според експерта делегацията е водена от чиновник на много ниско ниво в Генералната дирекция „Енергетика”, което е „лек анонс в дипломатически план”.

„Европейската комисия е объркана от разнобоя на анонсите от българска страна”, смята Нейков. Според него страната ни е изненадала дори и Русия със своите позиции по казуса. Решение в тази насока е възстановяване на диалога и с ЕС, и с Русия. Предвид предстоящите парламентарни избори с тази задача вероятно ще се заеме президентската институция, прогнозира още енергийният експерт.

Той призова още „политическата класа спешно да задължи институциите и търговските дружества да предоставят основните данни за „Южен поток”.

Славчо Нейков направи прогноза за скорошното решаване на кризата в Украйна. Според него и ЕС, и Международният валутен фонд са отделили сериозни финансови ресурси за възстановяване на страната и не биха искали да ги загубят. От друга страна той отчете като позитивен фактор избора на Петро Порошенко за президент на Украйна. Порошенко е добре приет и от Запада, и от Изтока, допълни още Нейков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
ти имаш естествена нужда да се обясняваш-ако това ти стига...и да се бъзкаш с мен, все едно аз съм национален предател и кух, а ти си на вожда подкрепата...излагаш се:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Защо въобще трябва да обръщам внимание на кухи червеноармейски тикви и национални предатели и да им се обяснявам за каквото и да било?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 17
kalendar
преди 10 години
ти, келешче, дай ми линк да видя къде си задал, па макар и тук, неудобен въпрос на вожда ти(боцко мутрона)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 3
bigiadri
преди 10 години
То най-добре е с Южен поток да се занимава президентът. Той поне е доказал, че може! Когато тройната царска ламя беше оценила магистрала "Тракия " на 3 милиарда и на 35 -гдишна концесия ,точно той проведе търгове и тя беше оценена на 1 милиард и БГ плати само 200 милиона! Така трябва да се направи и с Южен поток!Но това е невъзможно -прекалено много крадци и предатели са се наредили зад този проект, който вече е *** като Белене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 6
0pk
преди 10 години
Ама те не стават за нищо. Нямат управленски програми, нямат квалифицирани кадри. На щат са към различни посолства, дето им диктуват политиката. За кого да гласуват хората?Един се беше изказал: "В политиката е мъжко да обещаеш и човешко да не го изпълниш." - ами не ща да гласувам за такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Ами просто не трябва да оставяме гадовете на мира. От които и партии да са.Постоянно публично трябва да им задаваме всички неудобни въпроси, особено що се отнася до търговската тайна или тайните клаузи по договорите, които са в услуга единствено на корумпираните гадове и са единствено в ущърб на хората и страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 15
0pk
преди 10 години
5. Сини жълти и пембени, дето точат лиги за власт, няма да влязат в парламента, но ще продължат да лапад държавни субсидии.Тъй че каквото и да се задава - то ще е познато старо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 16
0pk
преди 10 години
Нищо не се задава :]Още герберите се плюнчеха, че щели да приемат закон, дето забранявал търговската тайна при сделки с държавни пари. Не виждам да се е случило.Не се е случило, защото за всички е добре да има тайни.При евентуално проведени избори, ще стане ясно, че:1. След ефирен развод между БСП и ДПС, първите ще получат прилив на задоволен електорат, а при вторите няма да има промяна.2. ББ ходи да ***-лизира международната политическата ситуация в УСА, откъдето пратиха трима питбула в подкрепа. В резултат на което хамериканските централи ще продължат да работят с балкански въглища и да продават ток на презокеански цени, а руснаците няма да пускат газ през българия. А нашия баш пожарникар, ще получи парички за агитация на калпавия човешки мат`рял.3. Набиращия скорост нов месия - Бараков, ще се удари в бетонна стена на изборите, щото "само с кибапчита и кифтета не стаа".4. недоВолен и неговите вълчета, ще прескочат бариерата и за пореден път няма да е ясно за какво се борят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
alexx
преди 10 години
Задава се служебно правителство, назначено от Плевнелиев. Да видим дали то ще повдигне завесата на случващото се в енергетиката поне частично. От търговската тайна обаче няма как легално да се избяга, а и разкритията ще бъдат ограничени извън сферата например на ВЕИ договорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още