IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижението на кредитния рейтинг ще се отрази негативно на външната емисия ДЦК

Политическата обстановка и проблемите в сектори, доминирани от държавата, също увеличават натиска, според икономист

11:55 | 14.06.14 г.
Понижението на кредитния рейтинг ще се отрази негативно на външната емисия ДЦК

Решението на S&P да понижи кредитния рейтинг на България ще се отрази на емитирането на държавни ценни книжа на външните пазари, коментира в предаването Денят On Air на телевизия Bulgaria on Air икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Стайков допълни, че ефектът ще е негативен. По думите му за това ще допринесат и редица фактори, като политическата обстановка у нас, продължаващите проблеми в редица сектори, където държавата все още доминира. Според него където евентуални загуби в тези сектори могат много лесно да се прехвърлят върху фиска и да застрашат евентуално покриване на тези облигации.

Стайков отбеляза още, че „не бива да забравяме, че ЕЦБ отново понижи лихвения си процент, което е в полза на страната. В този смисъл, трябва да видим кой от двата фактора ще има по-голямо влияние”.

Припомняме, че вчера рейтинговата агенция Standard&Poor's понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута с една стъпка от 'BBB/A-2' на 'BBB-/A-3' със стабилна перспектива.

Като основание за намаляване на рейтинга са посочени политическата обстановка в страната, която оказва влияние върху хода на необходимите реформи за справяне с институционалните и икономическите проблеми.



Заради липсата на реформи ръстът на икономиката ще бъде ограничен, а безработицата ще остане висока, предупреждава рейтинговата агенция. Сред пречките пред страната агенцията нарежда още корупцията, трудностите пред укрепването на върховенството на закона, както и застаряването на населението.

Междувременно Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че “когато основни кредитни агенции в света почват да свалят кредитния рейтинг на една държава, след това много бързо тя се засилва по надолнището и става Гърция преди години”, пише Dnes.bg.

“Когато познаваш финансовите и икономическите възможности, като виждаш спрените реформи, като виждаш как замразиха пенсионната реформа, как взимат кредити, как харчат, без да имат приходи от приходните агенции, то е абсолютно естествено да ни свалят кредитния рейтинг”, посочи Борисов.

Той напомни, че „във времето на най-тежката финансова и икономическа криза в света на България и на София се вдигаха кредитните рейтинги“. Това са показатели, които са много видни и показват огромната разлика между управлението на ГЕРБ и на тройните коалиции досега”, категоричен е Борисов.

Заместникът му Цветан Цветанов коментира пред БНТ, че политическата сила ще подкрепи дата за предсрочни избори, която е след 15 септември и обяви Реформаторския блок за свой естествен партньор.

Цвета Караянчева от ГЕРБ обяви пред Нова телевизия, че очаква кабинетът „Орешарски“ да подаде оставка след Консултативния съвет по национална сигурност при президента, който ще се проведе във вторник. Ако това не се случи, ще последва шести вот на недоверие, закани се Караянчева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още