IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Айолов: Разчитаме на обективната оценка на ЕК за „Южен поток“

Правителството няма намерение да отстъпва от европейското законодателство

16:17 | 13.06.14 г.
Айолов: Разчитаме на обективната оценка на ЕК за „Южен поток“

„Южен поток“ не е български, а стратегически европейски проект. Затова страната ни разчита на обективната и експертна оценка на Европейската комисия“. Това е заявил заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов на среща с европейски експерти днес, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

На срещата са обсъдени законодателните промени по морската част на проекта "Южен поток", както и подготвяните правни аргументи от българска страна в отговор на писмото на ЕК относно провеждането на търга, междуправителственото споразумение и статута на компанията "Южен поток".

Пред европейските експерти днес Айолов е заявил, че правителството няма намерение да отстъпва от европейското законодателство, а страната ни ще отстоява позицията си на коректен партньор и член на ЕС.

Припомняме, че по време на изслушването на енергийния министър Драгомир Стойнев в парламента днес по темата за замразения проект „Южен поток“ стана ясно, че страната ни трябва да предостави на ЕК исканата информация по проекта до 4 юли. Стойнев заяви пред българските депутати, че проектът „Южен поток” е необратим, защото е стратегически за България и геостратегически за региона.

В своето изказване в НС премиерът Орешарски посочи, че неустойките за "Южен поток" са търговска тайна. Той обясни, че „договор за изпълнение (на „Южен поток” – бел. ред.) има, но е между търговски страни и без съгласието на участниците няма право да съобщава условията”.

Пред европейските експерти заместник-министърът на икономиката Иван Айолов е посочил, че политизирането на българската енергетика е опасно и единствено ще навреди на сектора и националните интереси. "Наша задача е да осигурим равни пазарни условия и сигурност на енергийните доставки", категоричен е Айолов.

Относно внесените законодателни промени за морската част на проекта "Южен поток" Айолов е заявил, че те касаят пропуск в българското законодателство. По негови думи към момента народните представители от опозицията не са направили никакви конструктивни предложения относно внесените промени и ще имат тази възможност между първото и второто четене на закона в парламента.

От своя страна, представителят на Главна дирекция "Eнергетика" към Европейската комисия е заявил: "Ние сме тук, за да продължим диалога с българското правителство. Нашето мнение е, че "Южен поток" трябва да бъде изпълнен по законите на европейското законодателство, спазвайки законите за конкуренцията и прозрачността при изпълнението на този проект".

Междувременно Европейската комисия призова днес страните членки на ЕС да проявят твърдост и единство спрямо Русия след спирането на строежа на газопровода „Южен поток“, за да принудят Газпром да спазва европейското право, съобщава БТА.

"Не Комисията е заплашена. Ние прилагаме правилата, които вие сте одобрили", заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в обръщение към министрите на енергетиката на 28-те държави от ЕС, които се събраха в Люксембург.

"Руснаците отлично са запознати с европейските правила. Те обаче не ги приемат", подчерта Йотингер. "Ние не бива винаги да се огъваме пред руснаците, за да им доставяме удоволствие", предупреди той.

Развитието на темата за Южен поток можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още