IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 4 юли България трябва да отговори на питанията на ЕК за "Южен поток"

Срещу България е стартирана ускорена наказателна процедура за проекта, уточни пред депутатите енергийният министър Драгомир Стойнев

11:40 | 13.06.14 г. 1
<p>
	Народното събрание гласува петия вот на недоверие срещу кабинета &quot;Орешарски&quot; за провал в областта на финансовата политика. <em>Снимка: БТА</em></p>

Народното събрание гласува петия вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски" за провал в областта на финансовата политика. Снимка: БТА

България има срок до 4 юли да отговори на съмненията около реализацията на „Южен поток”, изказани от Европейската комисия. Сроковете по тази наказателна процедура са съкратени – не три, а един месец.

Това обясни пред народните представители министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Днес той и премиерът Пламен Орешарски бяха призовани да изяснят ситуацията около проекта.

Преди отговорите да бъдат изпратени в Брюксел, на 29 юни, те ще бъдат изпратени и обсъдени в Съвета по европейските въпроси - институцията, създадена с министерско постановление през април 2007 година. Целта на този съвет е да координира и съгласува позициите, които българските представители защитават на заседанията на работните органи на ЕС.

В момента съмненията на ЕК са насочени към междуправителственото споразумение, подписано през 2008 година, към начина на създаването на проектната компания „Южен поток България”, което е било през 2011 година. "Следващото, за което питат, е защо няма търг по Закона за обществените поръчки”, обясни енергийният министър.

Стойнев уточни, че при избора на изпълнител е спазена процедура, започнала по времето на ГЕРБ. През 2011 година правителството на Бойко Борисов е внесло питане в Агенцията за обществени поръчки дали „Южен поток България” трябва да възлага търгове по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за реализацията на проекта.

Отговорът е бил, че компанията не е страна по ЗОП, уточни Драгомир Стойнев и допълни, че по тази причина за избор на изпълнител не е обявена обществена поръчка.

До този момент – от създаването на проектната компания, в която собствеността е поделена между „Газпром” и Българския енергиен холдинг, за „Южен поток” са платени общо 23 млн. лева. Това означава, че делът на българската страна е 11,5 млн. лева.

„Няма корпоративни гаранции от страна на БЕХ, нито държавни гаранции за проекта. Заемът ще се изплаща от транзитните такси, които страната ще получи при преноса на газ по газопровода и българските данъкоплатци няма да платят една стотинка”, категоричен беше още министърът.

"Проектът „Южен поток” е необратим", повтори тезата си Драгомир Стойнев. "Проектът е стратегически за България, региона и за други държави, членуващи в ЕС – Италия, Австрия, Словения, Хърватия и Гърция", обясни пред народните представители Драгомир Стойнев.

Припомняме, че на 2-и юни ЕК поиска от България да сложи край на проекта. Комисията изпрати официално писмо до България, в което настоява за спирането на проекта за газопровода "Южен поток". Това беше съобщено от Шантал Хюз, говорител на еврокомисаря за единния пазар и услугите Мишел Барние. Писмото е първа фаза от наказателна процедура, уточни говорителят. По нейните думи Европейската енергийна стратегия, приета миналата седмица, отбелязва необходимостта новата инфраструктура в сферата на енергетиката да бъде съобразена с правилата на вътрешния пазар.

Ден по-късно на редовен брифинг в Брюксел говорителят на комисаря по въпросите на конкуренцията Хоаким Алмуния - Антоан Коломбани, заяви, че ЕК следи развитието на проекта и в другите пет страни от ЕС, през които ще минават тръбите – Унгария, Италия, Словения, Австрия и Гърция. „Ще предприемем съответните мерки, ако се наложи”, допълни той. Трябва да се спазват принципите на равен достъп на всички, прозрачност и липса на дискриминация при подобни проекти, допълни още говорителят на комисаря по защита на конкуренцията.

В края на миналата седмица пък министър-председателят Орешарски заяви, че е наредил да се преустанови дейността по проекта "Южен поток", за да се отстранят забележките от страна на Европейската комисия. Решението бе обявено на брифинг след срещата на премиера  с американски сенатори. По думите му по-нататъшният напредък на проекта ще зависи от „допълнителните консултации с Брюксел".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
Joel
преди 10 години
Няма корпоративни гаранции от страна на БЕХ, нито държавни гаранции за проекта. Заемът ще се изплаща от транзитните такси, които страната ще получи при преноса на газ по газопровода и българските данъкоплатци няма да платят една стотинка, категоричен беше още министърът.T.E.Идва майстора в къщи и казва, че ще ми смени дограмата без пари като за целта ще живее под наем докато се изплати. Наема добър примерно 500 лв.Само че дограмата струвал 30000 и с лихвите има няма 7 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още