IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Политическата несигурност остава един от основните рискове за България

За намаляване на разходите и бързо размразяване на спрените европейски програми призовава ръководителят на мисията на МВФ за България Мишел Шанън

22:44 | 12.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Политическата несигурност остава един от основните рискове за България

Рисковете за събираемостта на приходите в държавния бюджет за тази година остават значителни, особено при наличието на дефлация. Същевременно натискът върху разходите е значителен. Целта за бюджетния дефицит за 2014 г. бе правилно зададена като 1,8% от брутния вътрешен продукт, с което дефицитът остава в рамките на установената от закона граница и поддържа доверието в политиката. Правителството въвежда административни мерки, чрез които да постигне тази цел, отбелязва МВФ.

Понижаване на разходите също ще бъде необходимо, включително използването на разходните буфери, както правителството е планирало. Същевременно бюджетните разходи, финансирани от европейските фондове, трябва да бъдат изпълнени изцяло, за да се даде възможност за усвояване на наличните средства в рамките на определения период. Работата с Европейската комисия трябва да продължи, за да се гарантира, че замразените европейски програми ще бъдат размразени навреме. Своевременното приемане на закон за създаването на независим фискален съвет и на механизъм за автоматична корекция на отклоненията от фискалните лимити допълнително ще заздрави фискалната рамка, препоръчва ръководителят на мисията на МВФ за България.

Застаряващото население и продължаващата емиграция пораждат значителни предизвикателства пред публичните разходи в дългосрочен план. В този контекст финансовите ефекти върху пенсионната система от временното замразяване на възрастта за пенсиониране и промененото през миналата година правило за индексация на пенсиите ще трябва да бъдат разгледани своевременно.

Необходими са още подобрения по отношение на композицията и качеството на разходите, включително чрез увеличаване на производителността в сектора на здравеопазването. Същевременно са необходими още по-целенасочени усилия за намаляване на условните пасиви и неефективността на държавните предприятия. В този контекст трябва да бъде обсъдена финансовата ситуация в някои части на енергийния сектор. Повече пояснения относно подобни непредвидени случаи следва да бъдат предвидени в бюджета в частта му за фискалните рискове.

Що се отнася до финансовия сектор прилагането на новия регулаторен режим в ЕС е налице, включително формирането на достатъчно капитал и буфери за системен риск, приложими за всички банки. Елиминирането на специфичните провизии се отрази под формата на съразмерно увеличение на регулаторния капитал, отчита международната финансова институция.

Въпреки че кредитната активност остава слаба, системата е стабилна и ликвидна, тъй като лошите кредити на банките са подкрепени с провизии и значителен капитал, както и чрез положителната позиция по отношение на нетните чуждестранни активи. Усилията от страна на банките за намаляване на количествата проблемни активи и свързаните с тях обезпечения трябва да продължат с цел да се намали несигурността по отношение на цената на активите и по този начин да се окаже подкрепа за възобновяване на инвестициите.

Ускореният растеж, създаването на работни места и конвергенцията по отношение на доходите спрямо тези на европейските партньори на България изискват по-бърз напредък по отношение на разрешаването на важни институционални и широки структурни несъответствия, отбелязва Шанън.

Ключови в това отношение са усилията за укрепване на човешкия капитал, запълване на пропуските в инфраструктурата, облекчаване на средата за правене на бизнес, както и за намаляване на корупцията и шуробаджанащината, включително чрез независими регулаторни и одитни органи, както и чрез мерки за подкрепа на върховенството на закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още