IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 юни

07:54 | 12.06.14 г.
Преглед на печата за 12 юни

Турската Dubleks Glass планира да открие завод за стъкло в Свиленград
в. Капитал Daily

Ново предприятие за производство на автобусни и автомобилни стъкла скоро трябва да заработи в Свиленград, съобщи пред "Капитал Daily" Себахтин Исмаил, представител за България на турския инвеститор. Освен за автомобилната индустрия заводът ще може да произвежда и плоски стъкла за хладилници. "В момента компанията е в процес на набиране на капитала и до края на месеца трябва да бъде вписана в Търговския регистър", уточни Исмаил. Мажоритарен собственик на завода ще е семейството на братята Мустафа и Рамазан Байрак, които притежават няколко предприятия за автобусни и автомобилни стъкла в турския град Бурса и развиват тази дейност от почти 30 години, по думите на българския представител. Българската регистрация на компанията ще е под името "Пента глас", а намерението за откриване на производство вече е обявено и на сайта на компанията майка Dubleks Glass – Бурса.

AmCham: Енергийният регулатор предлага експроприация
в. Капитал Daily

Инструкциите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) към Националната електрическа компания (НЕК) да предоговори дългосрочните договори на "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" и "Контур глобал Марица-изток 3" са опит за експроприация на собственост. Заедно с предложението на регулатора за ограничаване на вятърните и фотоволтаичните централи това ще доведе до съдебни дела и тежки финансови последици за държавата. Това се казва в становище на Американската търговска камара в България (AmCham), изпратена до президента, премиера, енергийния министър, парламентарната енергийна комисия и председателя на ДКЕВР с дата 9 юни. От камарата настояват управляващите да не предприемат значителни промени в сектора, преди да е изготвена нова дългосрочна енергийна стратегия. Като се има предвид и обявената ден по-късно предстояща смяна на правителството, всякакви радикални мерки в сектора изглеждат още по-прибързани.

Страната може да загуби още 142 млн. лв. за регионите
в. Сега

Още 40 проекта по ОП "Регионално развитие" на стойност 142 млн. лв. са с висок риск да не бъдат реализирани, а средствата - загубени. "Основната причина са обжалванията", съобщи вчера регионалният министър Десислава Терзиева. Миналата седмица стана ясно, че ЕК замразява временно плащанията по две оси на оперативната програма заради открити нередности в обществените поръчки на четири проекта за 90 млн. лв. Така се блокират всички неразплатени пари по двете оси - около 640 млн. лв. от 1.7 млрд. лв. ЕК поиска по-строг контрол от министерството. Според анализа на министерството има и проекти със среден риск на изпълнение. Те са 28, на обща стойност 711 млн. лв. В тази графа са Северното скоростно шосе на София на стойност 240 млн. евро и 50-те млн. лв. за санирането. "Тангентата е в риск, но не висок. Възложила съм на директора на агенция "Пътна инфраструктура" да се срещне с хората, които са завели дела заради ниските обезщетения. Мисля, че можем да се договорим със собствениците", обясни Терзиева. Тя обаче допълни, че ако обезщетенията достигнат цената на проекта, е безсмислено той да се изпълнява.

Сигнал за конфликт на интереси е подаден срещу шефа на ДКЕВР
в. Сега

Нов скандал може да разтресе енергетиката, този път заради председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев. Срещу него на 9 юни е бил подаден сигнал в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, според който Боев работи в нарушение, научи в. "Сега". Копие от сигнала е било пратено и до енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер.

Нарушението е по две линии - заради това, че Боев е бил шеф на БЕХ точно преди да бъде назначен в ДКЕВР, и заради това, че 6 дни той е бил хем в управата на холдинга, хем в ръководството на комисията. Член 9 от Закона за конфликт на интереси не позволява на лица, които заемат публична длъжност, да издават удостоверения, разрешения, лицензии или да контролират тези дейности в интерес на дружества, в които те са членове на органа на управление. Пак според закона лице, което заема публична длъжност, няма право да контролира, взема решения и др. по отношение на дружества, в които то е било член на ръководството 12 месеца преди датата на избирането, назначаването му, или докато заема длъжността.

100 малки родни фирми с договори за "Южен поток"
в. Стандарт

Близо 100 малки родни строителни компании ще бъдат ощетени, ако не се изпълни проектът "Южен поток". Това обяви изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков. Компаниите от цялата страна вече са сключили договори с българо-руския консорциум, който беше избран за изграждане на тръбата. Фирмите са избрани от областните представителства на бранша.

Всяка от тях има максимум 3 млн. лв. оборот за предходната година, като за всеки регион са сключени поне три контракта. Целта беше освен 5-те големи български компании, които спечелиха в консорциум с руската "Стройтрансгаз" търга за изграждането на тръбата, средства да отидат и в местните малки фирми, обясни Бойков. Именно по-скромните компании бяха засегнати най-много и от кризата, допълни изпълнителният директор на камарата. Тези фирми е трябвало да извършат по-лесните за изпълнение дейности, като изкопите по трасето за тръбите, обясни Бойков.

Разкриват 20 нови служби по търговско-икономически въпроси
в. Стандарт

Правителството одобри допълнителни разходи но бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката в размер на 2 млн. лв. Средствата са предназначени за финансовото осигуряване на издръжката и откриването на нови служби по търговско-икономическите въпроси (СТИВ). Това съобщиха от правителствената пресслужба след редовното заседание на МС днес.

МИЕ ръководи оперативно дейността на службите по търговско-икономическите въпроси към дипломатическите представителства на България в чужбина. Основните функции на служителите в СТИВ са свързани с подпомагане на българския бизнес при намирането на партньори за реализация на стоки и услуги, привличане на инвестиции, увеличаване на броя на туристите в България, популяризиране предимствата на българската икономика и на страната ни като бизнес дестинация.

Плащаме 15 лева за зехтин менте
в. Новинар

Зехтин менте, който се продава за 15 лв. и е произведен в Гърция, заля магазините в Пловдив.

Продуктът, който по етикет е „екстра върджин”, всъщност представлява смес от палмово и слънчогледово масло. Това съобщи за „Новинар” доц. Мария Марудова, която е направила анализа на продукта по иновативен метод във Физичния факултет на Пловдивския университет. Физиците са направили тест и на маргарин, в който са открити трансмазнини.

5-звезден детски лагер струва 200 лв.
в. Новинар

Детските лагери тази година ще бъдат 5-звездни. Учениците масово напират за ваканция в тузарски комплекс и хотел с всички удобства вместо за приключение в гората и спане на палатка на пуст плаж. Луксозният 5-дневен престой излиза около 200 лв. на база all inclusive, показа проверка на „Новинар”.

Туроператорите предлагат най-много оферти за детски лагери в Албена и край Слънчев бряг. За 210 лв. ще настанят ученика в хотел на 300 метра от плажа, а стаята ще бъде с изглед към морето.

В цената влизат още изхранване на база пълен пансион (закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря на шведска маса), чадър на плажа, безплатен интернет на публичните места, 24 часа обслужване в поликлиника, комунална такса, хотелска застраховка, медицинско обслужване по застраховката и ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още