IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР: Топлофикациите предложиха по-високи цени за парното от определените

При последните обсъждания на цената за топлинна енергия се разрази спор дали енергийният регулатор не е определил по-високи цени от исканите от дружествата

17:58 | 11.06.14 г.
ДКЕВР: Топлофикациите предложиха по-високи цени за парното от определените

Топлофикационните дружества са поискали по-високи цени от предложените в доклада на работната група към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), става ясно от справка, изготвена от експерти в енергийния регулатор.

От данните се вижда, че само три дружества (от общо 14) са получили по-високи цени от поисканите. Това са „Топлофикация – София“, „Топлофикация - Велико Търново“ и „Софиягаз“.

Клиентите на столичното дружество например в момента плащат цена за топлинната енергия от 79,89 лева за мегаватчас (без ДДС). Предложението на дружеството е от новия регулаторен период цената да се повиши до 82,08 лева, а енергийният регулатор е определил цена от 89,15 лева. Това увеличение се основава на по-ниската добавка към преференциалната цена за изкупуване на електрическата енергия, одобрена от ДКЕВР. Същото е положението и в останалите две топлофикационни дружества. 

При последните обсъждания на предложението за нови цени на парното и топлата вода от 1 юли 2014 година топлофикациите възроптаха срещу шоковото увеличение – със средно 10%. Според представители на бранша дружествата не са поискали толкова рязко повишение – за различните градове то е в рамките на между 6% и 18%.

Опасенията от по-високите цени са, че те ще свият потреблението и ще откажат клиентите да ползват услугата.

Дружеството с най-рязко поскъпване на услугата - „Топлофикация Русе“, чиито клиенти трябва да плащат с 18% по-високи сметки, реално е поискало още по-високо повишение. Според разчетите на енергийния регулатор в момента цената на топлофикацията е 64,87 лева за мегаватчас, а предложението на дружеството е от 1 юли цената да се повиши до 105,81 лева. Предложението на работната група на ДКЕВР е от новия регулаторен период цената да бъде 77,14 лева за мегаватчас.

Идеята на регулатора е чрез по-скъпото парно и топла вода да компенсира топлофикациите за намалението на преференциалните цени при изкупуването на електрическата енергия, произвеждана от ТЕЦ-овете.

Решенията за цените на топлинната енергия и електричеството ще бъдат взети на две последователни закрити заседания на ДКЕВР, които са насрочени за 30 юни. Новите цени ще влязат в сила от 1 юли. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още