IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мораториум върху всички решения в енергетиката поискаха експерти

Ценовите предложения на ДКЕВР залагат на нереалистични приходи, пишат от инициативата „Да спасим енергетиката на България“

17:48 | 11.06.14 г.
Мораториум върху всички решения в енергетиката поискаха експерти

Да бъде наложен мораториум върху решенията в енергетиката поискаха експертите от инициативата „Да спасим енергетиката на България“ в открито писмо до медиите. От организацията искат още „отстраняване на обвързаните в конфликт на интереси лица от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и от ръководството на Българския енергиен холдинг“.

Предложението на инициативата за стабилизиране на сектора се крие във въвеждането на Енергиен борд под мониторинга на Европейската комисия, който да осигури баланс между интересите на всички страни и да гарантира прозрачност в управлението на енергийния сектор.

„Зад намеренията да се „ребалансира“ българската енергетика се предприемат действия, които волно или неволно водят най-важния икономически сектор на страната до пълен крах“, се казва в изявлението на инициативата.

Според тях проекторешенията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по отношение на цените на електричеството и топлоенергията от новия регулаторен период (1 юли 2014 година – 30 юни 2015 година) залагат на нереалистични приходи и почиват на бъдещи хипотези и възможности.

Припомняме, че енергийният регулатор е заложил намаляване на цените на т.нар. „американски“ централи – AES ТЕЦ Марица Изток 1 и КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3, с които Националната електрическа компания (НЕК) има сключени дългосрочни договори. Преговорите за постигане на исканото намаление все още не са започнали,  макар и новите цени на тока да трябва да влязат в сила от 1 юли.

Вчера пред журналисти председателят на ДКЕВР Боян Боев коментира, че регулаторът не е заложил времеви период за предоговаряне на условията. Ще бъдем в постоянен контакт с НЕК и ако има дисбаланси на паричните приходи, ще реагираме, обеща той.

Очакванията на ДКЕВР са преговорите да бъдат провеждани между търговските субекти, но при сключването на договорите ангажимент е поемала и държавата.

Според „Да спасим енергетиката на България“ обаче ще се стигне до едностранно прекратяване на постигнатите договорености, а това ще доведе до „лавина от съдебни дела срещу българската държава на стойност не по-малка от 12 млрд. лева“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още