IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Андреева прехвърли вината за замръзналата здравна реформа на ГЕРБ

Партията е блокирала законовите промени, които са в основата на оптимизиране на разходите, каза здравният министър

15:04 | 11.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Андреева прехвърли вината за замръзналата здравна реформа на ГЕРБ

По време на управлението на ГЕРБ болниците са затънали в дългове заради неадекватното им финансиране и прехвърлянето на 1,5 млрд. лв. от бюджета на Здравната каса в държавния бюджет. Това заяви по време на дебатите по петия вот на недоверие министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Тя посочи още, че в края на управлението на Тройната коалиция общите задължения на лечебните заведения – държавни и общински, са били за 33 млн. лева, а само на държавните – за 13 млн. лв. През 2013 година, при встъпване в длъжност на правителството на Орешарски, те са надхвърлили сумата от 333 млн. лева.

Над 8 млн. лева са били отнети от общинските лечебни заведения за субсидиране на заведения в труднодостъпни райони, допълни Андреева. В резултата на това са фалирали над 17 общински лечебни заведения, а над 100 души са починали, защото нямат бърз и навременен достъп до медицинска помощ, каза още здравният министър.

По отношение на дефицита в бюджета на НЗОК Андреева припомни, че проблемът е започнал, когато през 2010 година 1,5 млрд. лв. от бюджета на Здравната каса бяха прехвърлени в държавния бюджет. По думите ѝ това е довело до затъване на болниците в дългове и невъзможност да бъде стартирана реформата по изграждане на втори стълб на здравното осигуряване.

Управлението на ГЕРБ е срам за гилдията, допълни Андреева и посочи, че в здравеопазването за една година няма нито едно предложение от опозицията. „Не виждам къде е вашата ангажираност и желание за реформа в сектора”, допълни тя.

Министърът на здравеопазването допълни тезата си, че ГЕРБ са провалили реформата в здравеопазването, като напомни, че преди броени дни опозицията блокира големия законопроект на Закона за здравето, който поставя основите на оптимизиране на разходите в цялата здравна система.

"Мащабното и безпринципно кадруване е осигурило безкритични ръководители на структурите", изтъкна от своя страна Даниела Дариткова от ГЕРБ. По думите ѝ проблемите в сектора са много и той се използва за трупане на политически дивиденти. Несправянето е налице, ЕК каза, че това е един от най-нереформираните сектори, подчерта тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още