IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите затревени релси у нас ще са по трамвайните линии на "Руски паметник"

Още завършени "зелени" трамвайни трасета ще има най-вероятно в края на 2016 г., заяви заместник-кметът по транспорта на София Любомир Христов

18:16 | 10.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Първите затревени релси у нас ще са по трамвайните линии на "Руски паметник"

Първите затревени релси у нас ще са в участъците на трамвайните линии на площад "Руски паметник", заяви заместник-кметът по транспорта на София Любомир Христов пред БНР.

Релсите ще бъдат озеленени при подмяната на паветата там, а още завършени "зелени" трамвайни трасета ще има най-вероятно в края на 2016 г., каза още той.

Там се предвижда преместване на трамвайното трасе само от едната страна и в участъците, в които няма автомобилно движение, за пръв път ще има подобен тип конструкция като малък пилотен проект.

Идеята е обаче зелени килими да има и под други трамвайни линии в София, сподели още Христов.

В началото на следващата година, когато Министерството на регионалното развитие открие процедура за кандидатстване по проекти, Софийска община ще се включи с предложение за зелени релси по още някои от трамвайните трасета из града, увери зам.-кметът Любомир Христов.

Ако това бъде одобрено на проектно ниво, в края на 2015 г. е напълно реалистично да започне работа по реализиране на тези проекти и до края на 2016 г. няколко "зелени килима" да застилат част от столичните ни улици, заяви Христов.

По думите му теоретично по всяка от съществуващите трамвайни линии е възможно да се постави такава конструкция, но в същото време част от трамвайния парк на столицата е доста остарял и трасето не го позволява. Като участъци, в които това може да се случи, той дава пример с тази при площад "Македония".

До две седмици ще приключи изпълнението на ремонта и по бул. „Никола Мушанов“, увери още той.

Вече са готови пътните платна, положена е маркировка, подменени са и бордюрите. Ще бъде обособена и велоалея. В момента се изпълнява основният ремонт на тротоарите по протежението на булеварда. Над 28 километра тротоари ще бъдат основно ремонтирани или изградени тази година във София, съобщи още Любомир Христов.

Планиран е и ремонтът на 40 малки улици. Идеята е поетапно в различни зони на града да се обхванат и тези пространства в кварталите, междублоковите пространства, основните пешеходни зони и големите булеварди, където има активно пешеходно движение.

6 млн. лв. са инвестирани за ремонт на пешеходни зони, каза още Христов.

През следващия месец предстои да бъде обновен и бул. „Овча Купел“, който реално е продължението на бул. „Никола Мушанов“. Предстои и цялостен ремонт на бул. „Бъкстон” в участъка между бул. „Тодор Каблешков” и кръстовището на бул. „Цар Борис III”, както и на спирките по линията на трамвай № 5, добави още столичният зам.-кмет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още