IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Иванов: Спирането на "Южен поток" е добра новина

Проектът има бъдеще, но с друга структура и други участници, смята енергийният експерт

08:37 | 10.06.14 г. 2
Д. Иванов: Спирането на "Южен поток" е добра новина

Спирането на „Южен поток” е добра новина за България, защото проектът не е реален и перспективен, смята енергийният експерт Димитър Иванов. В сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air той определи проекта като  политически и корупционен.

„Южен поток” никога не е бил приоритет за Европа, все пак има бъдеще, но с друга структура и други участници, смята експертът. За него в българския участък на "Южен поток" страната ни трябва да има мажоритарно участие (поне 51%, а не собствеността да се подели поравно между българската страна и "Газпром"). Освен това Русия трябва да гарантира газовите доставки и транзитните такси, посочи още той.

Димитър Иванов каза още, че никой не знае има ли подписани договори по проекта у нас и какво е вписано в тях. Заради това все още не е ясно дали страната ни ще дължи неустойки заради прекратяването на работата по изграждането на газопровода.

Според него обаче не може да очакваме Европейският съюз да поеме евентуални неустойки срещу страната ни, каквато теза вече беше изказана от депутата на ДПС Рамадан Аталай, защото "с поне три доклада от ЕС са ни предупредили за проблемите около проекта".

Европа може да се откаже от руските доставки и пазар, смята още експертът. „Русия може да бъде заобиколена като партньор, щом анексира територии и се държи в разрез с етиката на международните отношения”, категоричен беше той.

Димитър Иванов посочи, че от 15 години има спорове между Украйна и Русия по отношение на газа. В основата им е желанието на "Газпром" да придобие част от газопреносната мрежа на Украйна. Тази мрежа е основният източник на доставки за Европа, припомни той. 

Експертът допълни още, че през миналата седмица правителството в Киев е предложило Русия да продава газа до границата с Украйна и оттам суровината да бъде разпределяна към клиентите в Европа. При това положение Москва няма да може да спекулира, че Киев пречи на газоподаването за Европа. На този етап обаче това предложение не е получило отговор. 

Всичко по темата за "Южен поток" можете да следите тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vlado157
преди 10 години
Аман от дървени философи дето цял живот една клечка не са подострили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
MrSi
преди 10 години
Спирането на "Южен поток" е добра новина. Ами да, вече толкова години се наслушах на какви ли не добри новини. Щом спирането на проекти от такава величина са добри новини , явно старата римска поговорка че всеки народ заслужава управниците си е вярна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още