IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ДКЕВР още не е взела решение за цената на парното

Регулаторът се срещна с представители на топлофикационните дружества

18:24 | 09.06.14 г.
ДКЕВР още не е взела решение за цената на парното

След закритото заседание в края на миналата седмица и работната среща с представителите на топлофикационните дружества, провела се днес, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) още няма отговор как ще бъде променена цената на топлинната енергия.

Припомняме, че на последното открито заседание по доклада на работната група към регулатора за цената на парното топлофикациите възразиха срещу рязкото поскъпване на топлинната енергия. В доклада е посочено, че за сметка на повишената цена на топлоенергията ще бъде намалена цената на изкупуване на произвежданата от топлофикациите електрическа енергия.

„Обмисляме сериозно предложението на Асоциацията на топлофикационните дружества за по-малко увеличение на цените на топлинната енергия, но какви ще бъдат окончателните цени е много рано да се каже“, коментира членът на ДКЕВР Еленко Божков пред БТА.

Председателят на Асоциацията Илия Николаев обясни миналата седмица, че увеличението трябва да бъде в рамките на средно 4-6%, а не както предлага енергийният регулатор – със средно 10% (за различните топлофикации повишението варира от 6% до 18%). Такова рязко поскъпване ще отблъсне клиентите на дружествата, категоричен беше Николаев.

От Асоциацията предлагат по-малко и плавно увеличение на цените на топлинна енергия, но за сметка на това цената на електричеството да не се намалява с предложените проценти.

Утре комисарите ще проведат обществено обсъждане на цената на електричеството и топлинната енергия. По отношение на цената на тока ДКЕВР предвижда понижение от средно 0,6%. Новите цени трябва да влязат в сила от 1 юли 2014 година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още